Utilizarea zahărului în terapiile oncologice

Autor: Dr. Ghimuș Constantin , publicat la 27-07-2020

Utilizarea zahărului în terapiile oncologice

Oamenii de știință din cadrul departamentului de inginerie chimică și știința materialelor a USC Viterbi’s Mery Family au realizat un studiu privind interacțiunea dintre celulele canceroase și zahăr.

 

Cunoscând faptul că asemenea altor celule din organism, celulele canceroase necesită zahăr, mai exact glucoză pentru creștere și că acestea metabolizează glucoza într-un ritm mult mai accelerat, aceștia au studiat răspunsul celulelor canceroase atunci când interacționează cu un alt tip de zahăr, respectiv galactoza. În mod normal majoritatea celulelor normale pot crește metabolizând galactoza, însă celulele care prezintă oncogena AKT nu pot prelucra galactoza.


Rezultatele studiului au concluzionat că celulele nu își pot adapta metabolismul și se va declanșa procesul de apoptoză.
Aceste rezultate ar putea reprezenta un pas important în dezvoltarea noilor terapii oncologice.


Zheng, unul dintre autorii lucrării a precizat că galactoza are o structură asemănătoare glucozei, dar datorită anumitor particularități structurale aceasta nu poate fi folosită pentru proliferarea celulelor cancerigene. Interacțiunea celulelor cu galactoza presupune un metabolism oxidativ mai puternic, moleculele de oxigen fiind folosite în reacția de convertire a zahărului în energie, comparativ cu metabolismul glicolitic unde energia provine din glucoză.


Rezultatele promițătoare ale acestei lucrări nu sunt echivalente cu descoperirea unui nou tratament oncologic, ci prezintă existența unui defect fundamental în structura celulelor ce posedă gene AKT care poate duce la apoptoză. De asemenea aceste rezultate nu au putut fi folosite pentru celulele care posedă gene MYC, întrucât galactoza nu a dovedit aceleași efecte. Galactoza în sine reprezintă un model pe care autorii îl folosesc sperând să obțină noi tratamente oncologice.


Autorii studiului spun că la două săptămâni după interacțiunea cu galactoza, unele celule cancerigene au reapărut, acest fapt fiind explicat probabil și prin existența unei populații celulare rezistente la galactoză.
Utilizarea acestor tehnici în tratamentul afecțiunilor oncologice se diferențiază de tratamentele clasice prin faptul că sunt țintite pe procesele metabolice celulare.


În ciuda multiplelor efecte benefice, riscul de recurență este prezent, efectul terapiei fiind maxim initial iar apoi urmat de o recurență parțială. Cercetătorii precizează că această formă terapeutică poate fi folosită pentru a reduce dimensiunile tumorale, dar pentru a fi eficientă trebuie aplicate tehnici de chimioterapie și radioterapie, prevenind astfel reapariția celulelor tumorale.

sursa: Science Daily
foto: USC Viterbi

Publicat la 27-07-2020 | Vizite: 828 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp