Un regulator epigenetic explică de ce unii pacienți cu cancer pulmonar devin rezistenți la terapiile convenționale

Autor: Bulacu Ioan-Alexandru , publicat la 19-04-2022

Un regulator epigenetic explică de ce unii pacienți cu cancer pulmonar devin rezistenți la terapiile convenționale

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Purdue lămurește în legătură cu motivul pentru care unii pacienți devin rezistenți la tratamentele împotriva cancerului pulmonar fără celule mici (NSCLC). Echipa a descoperit că o parte din mecanismul care stă la baza acestui fenomen este bazat pe faptul că celulele dezvoltă mutații, care determină rezistența acestora la tratamente, cu toate că, în cazul a jumătate dintre acești pacienți, apariția acestei tahifilaxii este inexplicabilă.

Biologul celular Andrea Kasinski afirmă, în cadrul studiului, că fenomenul poate fi explicat parțial prin anumiți factori epigenetici. Conform acesteia, atunci când cantitatea de metiltransferază (KMT5C) din celule scade, genele pe care aceasta le reprima devin exprimate, ceea ce duce la apariția unei rezistențe față de inhibitorii receptorului factorului de creștere epidermic. Apariția tratamentelor viitoare este posibilă datorită acestor descoperiri, care oferă cercetătorilor o perspectivă mai amplă asupra dezvoltării cancerului, în special asupra rolului pe care proteinele îl joacă în dezvoltarea rezistenței sale la medicamente, fenomen ce nu a fost pe deplin înțeles anterior.

 

Kasinski afirmă că oamenii de știință nu cunosc pe deplin mecanismele exacte prin care cancerul apare și se dezvoltă, aspectul cel mai ambiguu fiind genele care contribuie la aceste procese. Astfel de cercetări, care facilitează înțelegerea modului în care funcționează aceste gene pentru a influența viitorul cancerului, ajută descifrarea conexiunilor variate ce stau la baza acestor fenomene. Profesor la Departamentul de Științe Biologice din cadrul Colegiului de Științe din Purdue și cercetător în colaborare cu Centrul Purdue pentru Cercetarea Cancerului, Kasinski este cunoscută pentru priceperea din cadrul ansamblului funcțional al factorilor epigenetici, în special al ARN-urile necodante, și felului în care acestea afectează comportamentul cancerului, inclusiv rezistența sa la medicamente.

 

Biologul, împreună cu echipa sa, a identificat gena KMT5C folosind o metodă de screening după tratarea celulelor cu un inhibitor al receptorului factorului de creștere epidermic. Aceasta a selectat celulele care s-au multiplicat și apoi a identificat mutațiile, constatând că KMT5C a fost gena cu cea mai semnificativă patologie din cadrul screening-ului genetic.

sursa: Science Daily

Publicat la 19-04-2022 | Vizite: 173 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp