Un nou probiotic, dezvoltat de cercetătorii americani, ar putea ținti și distruge apărarea celulelor canceroase

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 24-11-2021

Un nou probiotic, dezvoltat de cercetătorii americani, ar putea ținti și distruge apărarea celulelor canceroase
Bacteriile au, în general, o reputație proastă, deoarece oamenii se gândesc mai întâi la anumite tulpini care pot provoca boli grave. Cu toate acestea, există multe bacterii utile, cunoscute sub numele de probiotice, care ajută organismul în moduri diferite. În cadrul unui nou studiu, cercetătorii de la Universitatea din Cincinnati au conceput un probiotic capabil să țintească și să distrugă apărarea celulelor canceroase, oferind o modalitate mai ușoară de a distruge tumorile.
În cadrul studiului, bacteria folosită ca probiotic (E. coli Nissle) a fost proiectată pentru a secreta o abundență de structuri mai mici, numite vezicule membranare exterioare, pe marginea exterioară a celulelor. Veziculele transportă aceleași materiale prezente pe bacterii în sine, așa că cercetătorii au proiectat probioticele să transporte o enzimă care descompune matricea extracelulară a cancerului.

După ce au creat noul probiotic, cercetătorii au studiat efectul bacteriilor asupra modelelor de animale cu cancer de sân și de colon. Bacteriile au fost administrate intravenos cu aproximativ patru sau cinci zile înainte de tratamentul cancerului, permițându-le să se populeze și să distrugă apărarea cancerului și să o pregătească pentru a fi tratată. După administrarea bacteriilor și apoi a dozelor ulterioare fie de imunoterapie, fie de medicație (medicamente utilizate în terapia țintită), șoarecii au supraviețuit de două ori mai mult decât cei cărora li s-a administrat numai terapia cancerului. Imagistica a arătat că bacteriile și enzimele au fost eficiente în descompunerea matricei extracelulare și a permis terapiei să ajungă la celulele canceroase.

Studiul a constatat că bacteriile au afectat tumorile, dar nu atacau celulele sănătoase din alte organe precum inima, plămânii, ficatul și creierul. Autorul studiului, Nalinikanth Kotagiri, profesor asistent la Colegiul de Farmacie James L. Winkle din cadrul Universității din Cincinnati, a spus că cercetarea arată că bacteriile pot fi sigure și nu vor provoca infecții în alte părți ale corpului. Cu toate acestea, autorul subliniază necesitatea efectuării unor cercetări suplimentare, pentru a examina siguranța tratamentului în modelele animale mari și potențial pe oameni, în special în mediile imunodeficiente.

sursa: News Medical

Publicat la 24-11-2021 | Vizite: 419 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp