Un nou model ajută la identificarea mutațiilor care conduc la apariția cancerului

Autor: Bulacu Ioan-Alexandru , publicat la 28-06-2022

Un nou studiu al cercetătorilor de la MIT propune un model computerizat capabil să scaneze genomul celulelor canceroase în totalitate, astfel identificând mutațiile ce determină apariția și creșterea tumorilor. Conform oamenilor de știință, inovația ar putea să ofere noi căi de dezvoltare a unor tratamente eficiente împotriva cancerului.

Maxwell Sherman, absolvent al universității americane și autor al studiului, afirmă că modelul este bazat pe algoritmi de învățare automată, prin intermediul său putându-se identifica numărul precis de mutații ale factorilor care există în genomurile tuturor celulelor. Astfel, explică acesta, specialiștii pot studia genomul fiecărei celule în vederea identificării acestor mutații, unele având o prevalență mai mare decât altele, și aprecia riscul de dezvoltare a unor forme de cancer sau opri dezvoltarea suplimentară a tumorilor deja existente, întrucât modelul include și genomuri ale diferitelor tipuri de celulele canceroase.

Mai exact, mutațiile răspunzătoare de creșterea tumorală pe care cercetătorii le-au descoperit sunt responsabile de mărirea volumului tumorii între 5 și 10%, acest aspect fiind important deoarece în aproximativ 30% din cazurile de pacienți care suferă de cancer nu se cunoaște exact etiologia genetică a dezvoltării acestora. Secvențierea genomului, realizată cu succes pentru prima dată la începutul secolului, a determinat anterior identificarea unor ținte terapeutice importante pentru tratarea unor tipuri de cancere, printre acestea numărându-se factorul de creștere epidermic, întâlnit de obicei în cancerele pulmonare, sau BRAF, un factor de creștere comun al melanomului.

Cu toate acestea, limitarea metodelor anterioare a fost reprezentată de identificare exclusivă a genelor codificatoare de proteine care, conform oamenilor de știință, reprezintă doar 2% din genom. Particularitatea studiului este dată de analiza celor 98% din gene care nu au fost identificate până în prezent, aceasta fiind posibilă datorită modelului de calcul ce le-a permis autorilor să observe genomul în întregime. Astfel, cercetătorii au putut evidenția faptul că un factor care duce la apariția unui număr crescut de cancere este reprezentat de mutații la nivelul genelor care codifică procesele supresoare ale tumorilor, astfel că celulele pierd mecanismele de protecție împotriva acestora. În plus, modelul a arătat și faptul că BRAF poate influența și alte tipuri de cancer decât melanomul, precum cel pancreatic, hepatic și gastroesofagian.

Publicat la 28-06-2022 | Vizite: 186 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp