Un instrument matematic ar putea fi folosit pentru a prezice care mutații genetice cauzează cancerul

Autor: Domșa Dariana , publicat la 06-10-2021

Un instrument matematic ar putea fi folosit pentru a prezice care mutații genetice cauzează cancerul
Oamenii de știință folosesc un nou instrument matematic pentru a prezice modul în care combinațiile de mutații genetice cauzează diferite tipuri de tumori. Noua abordare matematică poate ajuta la găsirea unor soluții la un set divers de probleme biologice.
Conceput inițial ca o modalitate de a înțelege interacțiunile dintre diferite mutații din proteine, instrumentul este acum folosit de cercetători pentru a afla despre complexitățile expresiei genelor și mutațiile cromozomiale asociate cu cancerul. „Unul dintre lucrurile care sunt cu adevărat fascinante în cercetarea matematică este că uneori puteți vedea conexiuni între subiecte care la suprafață par atât de diferite, dar la nivel matematic, ar putea folosi unele dintre aceleași idei tehnice”, a declarat autorul studiului, profesorul David McCandlish.

Pentru a afla care combinații de mutații sunt cel mai probabil să apară într-o anumită proteină sau care mutații cromozomiale se găsesc cel mai adesea împreună în aceeași celulă canceroasă, McCandlish a folosit un instrument statistic care prezice cât de des se întâmplă un eveniment (cartografierea probabilității diferitelor variații pe o temă biologică). „Estimarea densității poate fi relativ simplă, atunci când avem de-a face cu, de exemplu, diferite înălțimi într-un grup de oameni. Însă, atunci când avem de-a face cu secvențe biologice complexe, cum ar fi sutele sau mii de aminoacizi care sunt strânși împreună pentru a construi o proteină, prezicerea probabilității fiecărei secvențe potențiale devine uimitor de complexă", explică McCandlish.

Metodele dezvoltate de McCandlish pot fi folosite pentru a interpreta datele din experimente care măsoară modul în care sute de mii de combinații diferite de mutații influențează funcția unei proteine. Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, a dus la apariția unui software care va permite altor cercetători să folosească aceleași abordări în propria lor muncă.

sursa: Science Daily

Publicat la 06-10-2021 | Vizite: 236 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp