Test de sânge dezvoltat pentru a prezice riscul de cancer hepatic

Autor: Bulacu Ioan-Alexandru , publicat la 04-07-2022

Un nou studiu al cercetătorilor de la UT Southwestern Medical Center arată că probele de sânge ale pacienților ce suferă de steatoză hepatică non-alcoolică pot fi utilizate pentru aprecierea riscului ca aceștia să dezvolte carcinom hepatocelular. Conform oamenilor de știință, un sfert dintre persoanele din Statele Unite ale Americii prezintă această patologie hepatică, ce se traduce clinic prin prezența unui exces de grăsime la nivelul celulelor ficatului, apărând astfel inflamația cronică a acestuia și diverse leziuni hepatice, ce pot determina o creștere marcată riscului de apariție a cancerului hepatic.

Yujin Hoshida, doctor și profesor de medicină internă în cadrul Division of Digestive and Liver Diseases al universității americane, afirmă că testul de sânge poate reprezenta o metodă neinvazivă de urmărire a prognosticului cancerului hepatic, întrucât numeroase afecțiuni îl pot determina. Autorul explică faptul că printre cauzele de apariție ale acestuia se numără și obezitatea sau diabetul, incidența ambelor patologii fiind în continuă creștere. De asemenea, acesta subliniază limitările programelor de screening actuale, din care face parte ecografia hepatică realizată la fiecare 6 luni, ceea ce face ca de identificarea pacienților care prezintă un risc de dezvoltare a acestui tip de cancer să fie o provocare. Specialiștii au realizat analiza prin intermediul examinării a 409 de mostre prelevate de la pacienții cu steatoză hepatică non-alcoolică, identificând astfel 133 de gene ale căror expresii sau dovedit a fi mai crescută sau mai reduse decât ar trebui să fie, din punct de vedere fiziologic.

Ulterior, să ai realizat o urmărire a acestor pacienți pe o durată de 15 ani, evaluându-se la finalul acestei perioade incidența diagnosticării cu diverse forme de carcinom hepatocelular, la cele două categorii de persoane, anume cei cu risc scăzut și cei cu risc crescut de dezvoltare a acestuia. Rezultatele studiului arată că 22,7% persoanele cu risc crescut de apariție cancerului hepatic au înregistrat o dezvoltare a acestuia, în timp ce procentul aferent grupului cu risc scăzut a fost nul. În plus, rata de apariție a acestui tip de cancer a fost și mai crescută atunci când specialiștii au corelat genele hepatice răspunzătoare de apariția tumorii cu 4 proteine ale căror niveluri pot fi determinate pe cale sanguină, procentul de persoane care au dezvoltat carcinom hepatic corespunzător acestei metode fiind de 37,6%.

sursa: Science Daily

Publicat la 04-07-2022 | Vizite: 183 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp