Terapia prin miscare la pacientii cu cancer - beneficii chiar si dupa 4 ani | Ghid-Cancer.ro

Terapia prin mișcare la pacienții cu cancer - beneficii chiar și după 4 ani

Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 21-02-2018

Terapia prin mișcare la pacienții cu cancer - beneficii chiar și după 4 ani
PacienÈ›ii care suferă de cancer È™i au realizat regulat exerciÈ›ii fizice în timpul tratamentului oncologic au fost mult mai activi după 4 ani È™i s-au confruntat mai rar cu simptomele de oboseală asociate frecvent pacienÈ›ilor oncologici.

Oboseala specifică în cancer este unul dintre cele mai supărătoare efecte secundare terapiei anticancer È™i poate persista mulÈ›i ani dupa oprirea tratamentului.

Studiul PACT multicentric randomizat controlat a comparat datele colectate timp de 18 săptămâni de la 204 pacienÈ›i cu cancer mamar È™i 33 cu cancer de colon care beneficiau de tratament oncoloigic adjuvant, inclusiv chimioterapie.

PacienÈ›ii au fost împărÈ›iÈ›i aleatoriu în două grupuri, dintre care unul a beneficiat de 60 de minute de exerciÈ›ii fizice supravegheate, de tip aerobic È™i cu intensitate moderată, respectiv intensă È™i antrenamente de rezistență de 2 ori pe săptămână, pe lângă 30 de minute de activitate fizică realizată acasă, 3 zile pe săptămână.

În 2015 echipa a publicat în jurnalul BMC Medicine rezultatele studiului în care erau consemnate efectele pe termen scurt ale programului de exerciÈ›ii la pacienÈ›ii din grupul asupra cărtuia s-a intervenit.
În cercetarea de față, autorii raportează beneficiile pe termen lung are programului de exerciÈ›ii fizice iniÈ›iat în timpul terapiei adjuvante anti-cancer, după 4 ani de la iniÈ›ierea studiului pilot.

Astfel s-a constatat că pacienÈ›ii care au participat la programul supravegheat de exerciÈ›ii fizice erau în medie mult mai activi din punct de vedere fizic, în medie 90 de minute zilnic vs. 70 de minute pe zi observate în grupul de control.

În concluzie..

Prescrierea exerciÈ›iilor fizice în paralel cu terapia anticancer ar trebui inclusă în rutina clinică, fiindu-i atribuită beneficii pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung pentru pacienÈ›ii care au supravieÈ›uit cancerului în ceea ce priveÈ™te îmbunătățirea calității vieÈ›ii, aceÈ™tia fiind mai activi, respectiv efectele secundare ale tratamentelor oncologice au fost mai puÈ›in frecvente È™i/sau severe.

Sursa: Medscape Medical News

Publicat la 21-02-2018 | Vizite: 996 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp