Terapia cu celule T modificate împotriva unei serii extinse de cancere

Autor: Dr. Sisu Valentina Daniela , publicat la 05-05-2021

Terapia cu celule T modificate împotriva unei serii extinse de cancere
Prin modificarea limfocitelor T, medicii de la Centrul de Cercetare a Cancerului al Universităţii din Virginia au dovedit că este posibilă limitarea creşterii şi răspândirii unor diverse tipuri de cancer.

Dr. Paul B. Fisher a descoperit o proteină numită IL-24 ce atacă o varietate de cancere şi împreună cu colegul său dr. Xiang-Yang Wang a introdus gena codificatoare pentru IL-24 pe care au numit-o MDA-7 în tumori solide cu ajutorul celulelor T. „Cred că frumuseţea descoperirii noastre constă în faptul că extinde scopurile imunoterapiei. Abordarea urmăreşte mai puţin principiul clasic al terapiei ţintite către ceea ce o celulă canceroasă exprimă în mod specific pe suprafaţă.” spune dr. Fisher.

Nu e prima dată când celulele T sunt „antrenate” pentru imunoterapie. FDA a aprobat recent terapia CAR-T cu un succes extraordinar în cancerele avansate ale sângelui şi ţesuturilor limfatice, dar nu şi în tumori solide precum cancer de prostată, melanom. „Modificând limfocitele T astfel încât să producă MDA-7/ IL-24, pot fi distruse celulele canceroase indiferent de moleculele ţintă pe care le exprimă. Astfel ele nu se vor mai sustrage sistemului imun.” afirmă dr. Wang. Prin introducerea MDA-7/IL-24 în celule, ele sunt instruite să producă şi să elibereze şi mai mult copii. Dacă celula este normală, proteina IL-24 e pur şi simplu secretată şi nu aduce daune. În cazul celor canceroase IL-24 produce moarte celulară prin stres oxidativ crescut nu doar în tumora primară, ci şi în metastaze. Apoi sistemul imun începe să producă limfocite T de memorie care teoretic vor distruge recidivele dacă apar.

Pe de altă parte IL-24 inhibă şi formarea de neovase tumorale. La şoareci cu cancer prostatic, melanom sau altele, limfocitele T modificate, prin secreţia de IL-24, au încetinit sau oprit creşterea tumorală mai bine decât cele nemodificate. De asemenea, ele supravieţuiesc mai mult în micromediul tumoral despre care se ştie că e ostil celulelor imune. În clinică tehnica presupune extragerea celulelor T din tumorile pacienţilor, adăugarea MDA-7/IL-24 prin inginerie genetică, multiplicarea lor şi introducerea înapoi în tumoră. Procedura ar fi simplă, minim invazivă şi s-ar folosi în paralel cu alte terapii. Deja sunt în desfăşurare trialuri clinice cu diverse metode de introducere a IL-24 în tumori.

Într-un alt studiu aflat în faza 1 se foloseşte un adenovirus drept vector, iar eficacitatea este de 44% împotriva unor forme variate de tumori.

sursa: Science Daily
foto: Paul B. Fisher, M.Ph., Ph.D., Massey Cancer Center

Publicat la 05-05-2021 | Vizite: 497 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp