Tehnologia ARN poate revoluționa tratamentul cancerului

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 02-07-2021

Tehnologia ARN poate revoluționa tratamentul cancerului
În cadrul unui nou studiu, cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au reușit să creeze o nouă metodă de transport a medicamentelor pe bază de ARN către o subpopulație de celule imune implicate în procesul de inflamație și să vizeze celula inflamată de boală, fără a provoca daune altor celule. Livrarea țintită a ARN-urilor terapeutice numai către celulele canceroase, fără a afecta vătămarea celulelor sănătoase, ar putea revoluționa tratamentul cancerului.

Echipa de cercetători, condusă de Dan Peer, vicepreședinte pentru cercetare și dezvoltare al Universității Tel Aviv, a reușit să demonstreze eficiența metodei de transport a medicamentelor în modele animale cu boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn și colita, și să îmbunătățească toate simptomele inflamatorii, fără a efectua nicio manipulare asupra a aproximativ 85% din celulele sistemului imunitar. În spatele dezvoltării inovatoare se află un concept simplu, care vizează o conformație specifică a receptorului.

„Pe fiecare membrana celulară din corp există receptori care selectează substanțele care intră în celulă”, explică prof. Peer. „Dacă vrem să injectăm un medicament, trebuie să îl adaptăm la receptorii specifici de pe celulele țintă, altfel va circula în sânge și nu va face nimic. Dar unii dintre acești receptori sunt dinamici, astfel că își schimbă forma pe membrană în funcție de semnalele interne sau externe. Suntem primii din lume care am reușit să creăm un sistem de administrare a medicamentului care știe să se lege de receptori doar într-o anumită situație și care poate să livreze medicamentul exclusiv pentru celulele care sunt relevante în prezent pentru boală"

Potrivit profesorului Dan Peer, noua descoperire are posibile implicații pentru o gamă largă de boli și afecțiuni medicale. „Dezvoltarea noastră are implicații pentru multe tipuri de cancer de sânge și diferite tipuri de cancere solide, diferite boli inflamatorii și boli virale, cum ar fi coronavirusul. Știm acum cum să înfășurăm ARN în particule pe bază de grăsime, astfel încât să se lege de receptori specifici de pe celule țintă". Prof. Peer adaugă: „Am reușit să organizăm sistemul de livrare în așa fel încât să vizăm doar 14, 9% din celulele implicate în starea inflamatorie a bolii, fără a afecta negativ celelalte celule neimplicate, care sunt de fapt celule complet sănătoase.”

sursa: Science Daily

Publicat la 02-07-2021 | Vizite: 448 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp