Substanțele chimice veșnice (PFAS) ar putea contribui la formarea metastazelor

Autor: Airinei Camelia , publicat la 19-12-2023

Substanțele chimice veșnice (PFAS) ar putea contribui la formarea metastazelor
Substanțele per- și polifluoroalchilice (PFAS) sunt cunoscute pentru persistența lor în mediu și capacitatea de a se acumula în corpul uman. Aceste substanțe chimice sunt asociate cu diverse probleme de sănătate, inclusiv cancer, și au fost clasificate de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) ca fiind carcinogene sau posibil carcinogene pentru oameni.
Cercetătorii de la Yale School of Public Health au investigat impactul a două „substanțe chimice veșnice” asupra migrației celulelor canceroase, sugerând o posibilă contribuție la metastaza cancerului în organisme vii.

Studiul a examinat relația dintre PFAS și carcinomul colorectal (CRC), o formă de cancer la care pompierii, expuși intens la PFAS, sunt mai susceptibili. Folosind tehnici de metabolomică, cercetătorii au studiat reacția celulelor carcinomului colorectal la imersia într-o soluție de PFAS timp de până la șapte zile. Au observat o motilitate crescută a celulelor și schimbări metabolice corespunzătoare metastazelor.

Când celulele carcinomului colorectal au fost expuse la PFAS, acestea au arătat o tendință de răspândire și penetrare a membranelor. Analiza metabolomică a relevat producerea de acizi grași, aminoacizi și proteine de semnalizare legate de metastază, cu o scădere a acizilor grași cu lanț scurt.

Expunerea la PFAS a modificat nivelurile unor proteine specifice asociate cu metastaza în timpul tranziției epitelio-mezenchimale. Tranziția epitelio-mezenchimală este un proces prin care celulele epiteliale își pierd polaritatea și aderența, dobândind proprietăți migratorii și invazive.

Aceste descoperiri subliniază necesitatea unei înțelegeri mai bune a impactului exposomului (toate influențele de mediu de la concepție până la moarte) asupra cancerului. Studiul a folosit niveluri de expunere similare cu cele detectate la pompieri, planificându-se teste viitoare pentru expuneri mai mici, similare cu cele ale populației generale.

Rezultatele sugerează că expunerea la PFAS poate avea un rol în inițierea sau accelerarea metastazelor cancerului colorectal, subliniind necesitatea continuării cercetărilor în acest domeniu. Studiul a fost publicat în Environmental Science & Technology.

sursa: News Medical

Publicat la 19-12-2023 | Vizite: 144 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp