Strategia de medicație combinată activează imunitatea mediată de limfocitele T natural-killer pentru a ataca tumorile

Autor: Bulacu Ioan-Alexandru , publicat la 23-06-2022

Strategia de medicație combinată activează imunitatea mediată de limfocitele T natural-killer pentru a ataca tumorile
Un nou studiu al cercetătorilor de la Penn State College of Medicine arată că un tip aparte de limfocite T, numite natural killer, pot prelua misiunea de distrugere a celulelor canceroase în locul limfocitelor T clasice, ceea ce are un potențial de creștere a eficienței mecanismelor organismului de eliminare a tumorilor. Conform oamenilor de știință, după expunerea prelungită a limfocitelor T la factorii tumorali și în urma activității lor intense și îndelungate împotriva acestora, celulele albe pierd din capacitatea inițială de lupă și încetează să mai funcționeze.
De aceea, specialiștii au constatat că limfocitele natural killer pot fi utilizate atunci când limfocitele T normale nu mai funcționează optim și le pot reatribui funcțiile fiziologice acestora, astfel încât să lupte împotriva melanomului în continuare. Strategia pe care aceștia au folosit-o în vederea acestor efecte are la bază o combinație de medicamente ce activează imunitatea mediată de celulele natural killer la șoareci, agenții terapeutici incluși în această formulă medicamentoasă fiind utilizați anterior în cadrul tratamentelor imunologice, însă doar separați, studiul prezent fiind primul care propune asocierea lor.

Gavin Robertson, profesor de farmacologie și autor al studiului, afirmă că unul dintre motivele pentru care tratamentele împotriva melanomului sunt dificil de susținut pe termen lung este epuizarea limfocitelor T, fenomen care este subiectul principal al lucrării curente. Doctorul explică faptul că mecanismul prin care această epuizare are loc este unul ce ține strict de potențarea efectelor celulelor sanguine ale liniei albe, iar scăderea eficienței acestora aduce după sine necesitatea găsirii unor alternative pentru tratarea acestui tip de cancer, una dintre ele fiind folosirea potențialului citotoxic al limfocitelor T natural killer.

De asemenea, profesorul subliniază rolul pe care proteinele din clasa p53 îl au în suprimarea dezvoltării tumorale, cu mențiunea că melanomul, prin celulele sale, contracarează acest efect producând proteine MDM. Astfel, semnalizarea proteinelor p53 ar putea duce la o creștere a gradului de infiltrare a acestora în tumoră, astfel activând limfocitele T natural killer. Cu toate acestea, proteinele în cauză nu au numai efecte benefice la nivelul țesuturilor, acestea putând determina și reacții celulare toxice. Prin urmare, studiul s-a axat pe proteinele AKT și WEE1 ce constituie o abordare non-toxică pentru creșterea activității p53, prin intermediul cărora se pot obține rezultate anti-tumorale eficiente.

sursa: News Medical
foto: CasaraGuru, Getty Images

Publicat la 23-06-2022 | Vizite: 325 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp