Știai că sănătatea orală poate juca un rol crucial în prevenția cancerului?

Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 29-03-2018

Știai că sănătatea orală poate juca un rol crucial în prevenția cancerului?
Treponema denticola de la nivelul cavității orale este implicată în apariția periodontitei, dar poate juca un rol important și în instalarea cancerului la nivel oral sau la distanță, cum este de exemplu cancerul pancreatic. Rezultatele studiului publicat în British Journal of Cancer sugerează că menținerea sănătății orale, respectiv detectarea precoce și tratarea periodontitei, sunt esențiale în prevenția cancerului și a mortalității din cauze oncologice.

Potrivit cercetătorilor mecanismul molecular care contribuie la apariția periodontitei ar putea fi unul comun cu procesul tumoral. Aceștia au descoperit că factorul primar de virulență al bacteriei Treponema denticola (Td), enzima Td-CTLP, este prezent inclusiv în tumorile maligne ale tractului gastrointestinal și al pancreasului deopotrivă. Conform unui studiu publicat anterior, proteinaza CTLP are abilitatea de a activa alte enzime cu ajutorul cătora celulele canceroase invadează țesutul sănătos (pro-MMP-8 și -9). De asemenea, CTLP scade capacitatea de apărare a sistemului imun prin diverse mecanisme.

Prin intermediul unui alt studiu publicat în International Journal of Cancer s-a constatat că la nivelul populației periodontita este puternic asociată cu mortalitatea prin cancer, în special din cauza cancerului pancreatic. Cercetătorii au ajuns la concluzia că inflamația sistemică ușoară asociată periodontitei facilitează răspândirea bacteriei Treponema denticola la nivelul cavității orale și a factorilor de virulență la alte structuri din organism.

Coordonatorii studiului subliniază astfel importanța prevenției și diagnosticul precoce al periodontitei – inflamația țesuturilor din jurul dinților – nu doar pentru sănătatea orală, dar mai ales pentru sănătatea întregului organism și eliminarea unui alt factor modificabil posibil implicat în apariția și progresia cancerului.

Sursa: University of Helsinki

Publicat la 29-03-2018 | Vizite: 826 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp