Prevenirea tumorilor metastatice, prin blocarea activității unei proteine

Autor: Domșa Dariana , publicat la 03-12-2021

Prevenirea tumorilor metastatice, prin blocarea activității unei proteine
O nouă abordare terapeutică previne creșterea tumorilor metastatice la șoareci, forțând celulele canceroase într-o stare latentă în care acestea nu pot prolifera. Studiul ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente care previn reapariția sau răspândirea diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân și carcinomul cu celule scuamoase de cap și gât.
Mulți pacienți cu cancer recidivează, adesea la ani sau decenii de la tratamentul inițial și dezvoltă noi tumori în aceeași locație sau metastazează în alte părți ale corpului. Considerate tumori secundare, acestea sunt adesea rezistente la tratament și sunt produse de celulele tumorale individuale care pot rămâne latente pentru perioade lungi înainte de a fi reactivate pentru a începe din nou să prolifereze. Prin urmare, recidiva pacientului ar putea fi prevenită, dacă cercetătorii ar putea găsi o modalitate de a menține celulele canceroase rămase într-o stare latentă.

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit o abordare de screening bazată pe computer pentru a identifica un medicament, numit C26, care activează proteina NR2F1, o proteină receptor care controlează capacitatea celulelor canceroase de a rămâne latente. Cercetatorii au descoperit ca tratarea celulelor canceroase derivate de la pacient cu C26 a crescut nivelul de NR2F1 si a oprit proliferarea celulară.

Cercetătorii au testat apoi dacă C26 ar preveni metastazele la șoareci. Animalele injectate cu celule canceroase (carcinomul cu celule scuamoase de cap și gât) derivate de la pacient formează de obicei tumori primare mari care se răspândesc la plămâni după ce tumora originală este îndepărtată chirurgical. Tratamentul cu C26 a redus dimensiunea tumorilor primare și, după operație, dozele suplimentare de C26 au blocat complet creșterea tumorilor metastatice. În schimb, plămânii rozătoarei conțineau doar câteva celule canceroase diseminate latente, incapabile să prolifereze chiar și după încetarea tratamentului.

„În general, studiul nostru dezvăluie o strategie concepută rațional pentru a exploata repausul activat de NR2F1 ca opțiune terapeutică, pentru a preveni recidiva metastatică. Abordarea ar putea fi utilă pentru mai multe tipuri de cancer cu niveluri inerent scăzute ale proteinei receptorului”, spun autorii.

sursa: News Medical

Publicat la 03-12-2021 | Vizite: 252 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp