Pentagamavumon, un analog al curcuminei, are efecte anti-cancer

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 29-10-2019

Pentagamavumon, un analog al curcuminei, are efecte anti-cancer
Descoperit în urmă cu aproximativ un deceniu, de către oamenii de știință din Indonezia, pentagamavumon-1, cunoscut și sub acronimul PGV-1, inhibă enzimele responsabile de metabolismul speciilor de oxigen reactiv, având efecte anticancer. Echipe de cercetători de la Institutul de Știință și Tehnologie Nara au reușit să demonstreze faptul că pentagamavumon-1 (PGV-1), un analog al curcuminei, moleculă existentă în turmeric, poate împiedica divizarea celulelor canceroase.

Considerat un condiment popular, turmericul a fost folosit de-a lungul timpului pentru efectele sale terapeutice anti-cancer și anti-inflamatorii. Curcumina, unul dintre compușii turmericului, comercializată frecvent ca un supliment din plante, oferă numeroase beneficii medicinale. În cadrul studiilor anterioare au fost examinate proprietățile anti-cancer ale curcuminei, însă eforturile cercetătorilor de a înțelege procesul chimic prin care curcumina acționează au fost limitate de necesitatea utilizării unor doze mult prea mari.

Echipele de cercetători de la Institutul de Știință și Tehnologie Nara au reușit să demonstreze, anterior acestui studiu, faptul că acțiunea curcuminei asupra enzimelor cu specii reactive de oxigen este simulară cu cea a analogului său, PGV-1. Suprimarea activității enzimei a dus la moartea celulelor, speciile reactive de oxigen provocând stres asupra celulelor. Acțiunea medicamentelor anti-cancer, deși similară cu cea a curcuminei și a pentagamavumon-1, are adesea efecte secundare severe ce se datorează stresului exercitat inclusiv asupra celulelor sănătoase. Deși proprietățile curcuminei au fost unele similare cu cele ale analogului său, PGV-1 a reușit să opreasă divizarea celulelor canceroase și să inhibe enzimele cu o eficiență semnificativ crescută și la o doză mult mai mică.

Eficient pe numeroase tipuri de cancer, PGV-1 nu a determinat apariția unor efecte secundare în cadrul testelor efectuate pe șoareci de laborator, acțiunea sa fiind limitată asupra celulelor canceroase. Comparativ cu alte medicamente anti-cancer, efectele promovate în urma administrării de PGV-1 au persistat la perioade lungi de timp de la încetarea tratamentului. Datorită eficacității crescute, autorii studiului propun dezvoltarea unui produs farmaceutic administrat pe cale orală împotriva cancerului. Constatările studiului ar putea ajuta la clarificarea modului în care pentagamavumon-1 va putea fi utilizat pentru tratamentul cancerului.

sursa: Science Daily

Publicat la 29-10-2019 | Vizite: 567 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp