Oamenii de știință au identificat noi ținte pentru dezvoltarea unor terapii împotriva unei forme grave de cancer pulmonar

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 10-10-2022

Oamenii de știință au identificat noi ținte pentru dezvoltarea unor terapii împotriva unei forme grave de cancer pulmonar
O nouă metodă de screening, dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea din Barna, ar putea ajuta la dezvoltarea unor noi medicamente împotriva cancerului. Metoda a fost aplicată deja asupra cancerului bronho-pulmonar fără celule mici, cel mai frecvent și cel mai mortal dintre cancerele existente, care în prezent nu beneficiază de tratamente eficiente. Rezultatele sunt unele promițătoare, iar metoda de screening poate fi adaptată și la alte tipuri de cancere.
Cancerul pulmonar fără celule mici este unul dintre cancerele cu cea mai mare rată a mortalității, în general din cauza lipsei unor terapii eficiente. Deși există o serie de terapii nou aprobate împotriva bolii, eficiența lor este una redusă, majoritatea pacienților supraviețuind doar pentru câteva luni de la inițierea tratamentelor. În studiul actual, cercetătorii și-au propus să determine ținte pentru dezvoltarea medicamentelor pentru acest tip de cancer.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat ARN-urile lungi necodificatoare, o clasă de gene care fac parte din așa-numita „materie întunecată” a ADN-ului uman. Deși se diferențiază de ARN-ul mesager prin prisma incapacității sale de codificare a proteinelor, ambele tipuri de ARN au instrucțiunile de construire în ADN-ul celulei.

Pentru a studia rolul ARN-urilor lungi necodificatoare în NSCLC, cercetătorii au început prin a analiza seturi de date disponibile public, cu scopul obținerii unei liste cu ARN-urile care sunt prezente la pacienții cu NSCLC. Pentru investigațiile lor, cercetătorii au dezvoltat un sistem de screening care împiedică producerea ARN-urilor lungi necodificatoare selectate prin ștergerea unei părți din instrucțiunile lor de construcție din ADN.

Analiza a dus la identificarea a peste 800 de astfel de structuri de ARN, dintre care puțin peste 80 au avut o importanță crescută în dezvoltarea bolii. În experimentele ulterioare, cercetătorii au utilizat ARN-uri sintetizate chimic (oligonucleotide antisens), care se leagă de ARN-urile necodificatoare pe care le țintesc și duc la degradarea lor. Experimentele au arătat că, pentru majoritatea ARN-urilor lungi, distrugerea lor de către ARN-urile sintetizate chimic a dus la inhibarea diziviunii celulare a celulelor canceroase.

„Am fost surprinși pozitiv să vedem cât de bine oligonucleotidele antisens ar putea împiedica creșterea tumorii în diferite modele de cancere. Inhibarea unui singur ARN necondificat a redus creșterea tumorilor cu mai mult de 50%”, explică co-autorul Taisia ​​Polidori, doctorand la Universitatea din Berna.

sursa: Science Daily

Publicat la 10-10-2022 | Vizite: 180 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp