O proteină poate poate stopa răspândirea cancerului

Autor: Domșa Dariana , publicat la 30-08-2021

O proteină poate poate stopa răspândirea cancerului
Proteina Parkin, un supresor tumoral ale cărui niveluri sunt reduse în diferite tipuri de cancer, provoacă stres metabolic și oxidativ acut, suprimă traficul mitocondrial și blochează mișcarea celulelor tumorale, reducând creșterea tumorii primare și metastatice, arată un studiu al cercetătorilor de la Institutul Wistar.

Descoperirile actuale, publicate în Science Advances, demonstrează că reprogramarea metabolică și mitocondrială, care sunt semnele bine stabilite ale progresiei tumorii, acționează ca factori puternici de boală. „Știm de un secol că progresia de la o leziune mică, premalignă, la o tumoare agresivă și apoi metastaza este însoțită de modificări ale metabolismului”. a spus autorul principal al studiului, Dario C. Altieri, președinte al Institutului Wistar.

Cercetătorii au studiat gena Parkin, despre care se știa că protejează celulele creierului și că ar putea avea un rol în reglarea metabolismului celulelor canceroase și în suprimarea creșterii tumorii. În cadrul studiilor de laborator, cercetătorii au reintrodus proteinele Parkin în diferite tipuri de celule canceroase care nu exprimau proteina și au observat o mișcare redusă a celulelor canceroase.

In vivo, celulele canceroase care exprimă Parkin au format tumori mai mici și au avut un potențial metastatic mai scăzut. Cercetătorii au descoprit, de asemenea, că anumite condiții patologice ar putea activa proteinele Parkin. Ei au descoperit că expunerea celulelor canceroase care exprimă Parkin la condiții de stres, cum ar fi privarea de nutrienți și agenții care dăunează ADN-ului, au dus la o creștere puternică a nivelurilor de Parkin.

Cercetătorii au studiat în continuare mecanismul suprimării tumorii Parkin și rolul său în controlul metabolismului și au demonstrat că expresia Parkin blochează o enzimă numită transketolază (TKT) care este implicată în glicoliză, o cale metabolică utilizată în mod specific de celulele canceroase pentru a genera energie. TKT joacă, de asemenea, un rol cheie în contracararea stresului oxidativ din celulă. Prin urmare, o altă consecință a inhibării sale este acumularea de specii reactive de oxigen și stresul oxidativ în mitocondrii, care inhibă funcția mitocondrială și, la rândul său, motilitatea celulelor tumorale.

sursa: Science Daily

Publicat la 30-08-2021 | Vizite: 261 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp