O potențială strategie de îmbunătățire a terapiei țintite împotriva cancerului, descrisă de cercetători

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 04-04-2022

O potențială strategie de îmbunătățire a terapiei țintite împotriva cancerului, descrisă de cercetători
Întreruperea unui mecanism cheie utilizat de celulele canceroase pentru regenerare ar putea extinde beneficiile terapiilor țintite împotriva cancerului, se arată în concluziile unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Duke. Abordarea cercetătorilor ar putea reprezenta o nouă strategie de tratament.
Terapia țintită a cancerului, un tip de tratament care utilizează medicamente sau alte substanțe pentru a identifica și ataca cu precizie anumite tipuri de celule canceroase, poate duce, de asemenea, la apariția unor tumori cu rezistență sporită, lucru facilitat de supraviețuirea și răspândirea rapidă a unor celule canceroase care supraviețuiesc inițial tratamentului.

În încercarea de a extinde beneficiile terapiei țintite, cercetătorii au identificat o nouă tactică potențială de a perturba mecanismul de reparare pe care celulele canceroase îl folosesc după tratament, slăbindu-le capacitatea de a se regenera.

Cercetătorii au descoperit că terapiile țintite induc rupturi în moleculele de ADN ale celulelor canceroase care supraviețuiesc tratamentului, iar repararea eficientă a acestor rupturi, esențială pentru supraviețuirea celulelor tumorale, depinde de enzima ataxie telangiectasia mutată (ATM). Pentru a bloca procesul de reparație, cercetătorii au folosit inhibitori de ATM.

În testele efectuate pe celule obținute de la șoareci cu cancer pulmonar și din culturile de laborator cu același tip de cancer, cercetătorii au descoperit că un inhibitor al ATM, în combinație cu terapii țintite, a eradicat celulele canceroase reziduale, ducând la o remisiune mai durabilă a cancerului.

sursa: Science Daily
foto: Duke Health

Publicat la 04-04-2022 | Vizite: 178 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp