O dietă de slăbire comună ar putea spori eficacitatea chimioterapiei pentru cancerul pancreatic

Autor: Domșa Dariana , publicat la 17-02-2022

O dietă de slăbire comună ar putea spori eficacitatea chimioterapiei pentru cancerul pancreatic
Dieta ketogenă, bazată pe consumul unei cantități reduse de carbohidrați și crescute de proteine și grăsimi, ar putea spori eficacitatea chimioterapiei pentru cancerul pancreatic, constată un studiu preclinic condus de cercetătorii de la Centrul de Cancer Ludwig. În studiile experimentale efectuate pe șoareci cu adenocarcinom ductal pancreatic (PDAC), dieta săracă în carbohidrați, în combinație cu chimioterapia, a triplat timpul de supraviețuire.
Dovezi preclinice substanțiale sugerează că postul, sau dietele care seamănă cu postul în ceea ce privește efectele lor metabolice, ar putea îmbunătăți terapia pentru o varietate de tipuri de cancer. Dieta ketogenă imită postul prin reducerea glucozei din sânge și scăderea nivelului de insulină, un hormon care determină țesuturile și tumorile să consume zahăr. Insulina este un promotor important al creșterii cancerului, în special în tumorile pancreatice, în timp ce glucoza este importantă pentru proliferarea celulelor canceroase.

Studiile anterioare au arătat faptul că tumorile PDAC, în ciuda creșterii lor agresive, sunt lipsite de glucoză, ceea ce sugerează că ar putea fi deosebit de vulnerabile la privarea suplimentară de glucoză. În studiul actual, cercetătorii au efectuat mai multe experimente de-a lungul mai multor ani, folosind șoareci care au fost proiectați pentru a dezvolta PDAC sau implantați cu tumori care semănau cu cele observate la pacienți. Șoarecii au fost hrăniți fie cu o dietă normală, bogată în carbohidrați, fie cu o dietă ketogenă și tratați cu o combinație standard de îngrijire de chimioterapie.

Cercetătorii au descoperit că dieta ketogenă singură nu a afectat creșterea tumorii, însă a triplat timpul mediu de supraviețuire atunci când a fost combinată cu chimioterapia. Oamenii de știință au efectuat, de asemenea, studii pentru a explora efectele terapiei combinate asupra metabolismului tumorii.

Privând organismul de zahăr, dieta ketogenă forțează organismul să descompună grăsimile pentru a genera corpi cetonici, molecule care pot fi arse de celule pentru a genera energie. Excesul de electroni determinat de supraîncărcarea cu corpi cetonici determină generarea de specii reactive de oxigen (ROS), molecule extrem de instabile care sunt generate și de chimioterapie. ROS ucide celulele canceroase prin deteriorarea ADN-ului, membranelor și a altor componente ale celulelor. Acest lucru, presupun cercetătorii, poate spori efectele antitumorale ale chimioterapiei.

sursa: News Medical

Publicat la 17-02-2022 | Vizite: 276 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp