Noile descoperiri cu privire la modul de comunicare al celulor imune ar putea duce la dezvoltarea unui vaccin împotriva cancerului
Autor: Domșa Dariana , publicat la 13-12-2021

Modul prin care celulele sistemului imunitar comunică pentru a identifica și distruge tumorile canceroase, descris de cercetătorii de la Universitatea Yale. Descoperirile ar putea deschide calea pentru noi vaccinuri care pot ajuta la creșterea ratelor de supraviețuire în mai multe forme de cancer.
În ultimul deceniu, imunoterapia a ajutat la salvarea vieții multor pacienți cu cancer, mulți dintre ei cu cancer pulmonar, o formă de cancer care în trecut reprezenta o condamnare la moarte. Cu toate acestea, doar aproximativ 20% dintre pacienții care au primit terapii imune, concepute pentru a spori sau a depăși limitările naturale ale răspunsului sistemului imunitar, au văzut beneficii susținute de la tratament. Într-un nou studiu, oamenii de știință de la Universitatea Yale au ajutat la identificarea modalităților cruciale prin care celulele sistemului imunitar se adună și comunică între ele pentru a identifica și eradica tumorile, o perspectivă care poate ajuta la îmbunătățirea acestor rezultate. Oamenii de știință au descoperit că pacienții care cele mai mari șanse să supraviețuiască cancerului pulmonar dezvoltă adesea structuri asemănătoare ganglionilor limfatici în jurul tumorilor. La fel ca ganglionii limfatici, structurile dezvoltate produc o mulțime de celule ale sistemului imunitar, cum ar fi celulele T helper CD4, care identifică tumorile; celulele B, care produc anticorpi împotriva cancerului și celulele T CD8, care pot ataca celulele canceroase. Conform descoperirilor, pare că aceste celule ale sistemului imunitar comunică între ele.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat genetica tumorală a supraviețuitorilor de cancer și apoi au creat modele de șoarece cu caracteristici genetice similare acelor supraviețuitori. Analiza lor a constatat că celulele B fac de fapt mai mult decât să producă anticorpi împotriva cancerului. Pentru a declanșa, de asemenea, un răspuns robust al celulelor T ucigașe CD8, celulele B trebuie mai întâi să interacționeze cu celulele T auxiliare CD4 pentru a identifica tumorile. Descoperirile ar putea duce la dezvoltarea unui vaccin împotriva mai multor tipuri de cancer.
sursa: Science Daily
foto: Illustration by Michael S. Helfenbein
Publicat la 13-12-2021 | Vizite: 280 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar