Noi semne și simptome ale cancerului colorectal cu debut precoce identificate de cercetătorii americani

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 09-05-2023

Noi semne și simptome ale cancerului colorectal cu debut precoce identificate de cercetătorii americani
În cadrul unui studiu recent, cercetătorii de la Universitatea Washington au identificat patru semne și simptome importante care semnalează un risc crescut de cancer colorectal cu debut precoce. Studiul a descoperit că durerile abdominale, sângerările rectale, diareea și anemia cu deficit de fier indică fiecare un risc crescut la cei sub 50 de ani.
În ultimii ani, numărul tinerilor adulți cu cancer colorectal a crescut aproape de două ori. Deși cancerul colorectal este în general comun în rândul persoanelor vârstnice, creșterea prevalenței în rândul tinerilor adulți este alarmantă și necesită conștientizare și acțiuni prompte. Este important ca adulții mai tineri să fie atenți la semnele și simptomele potențial grăitoare ale cancerului colorectal și să nu le ignore.

Studiul actual a constatat că prezentarea unui singur simptom dintre cele patru aproape că a dublat riscul de cancer colorectal cu debut precoce. În cazul persoanelor cu mai mult de două simptome, riscul de cancer a crescut de peste 3,5 ori, iar dacă trei sau mai multe simptome au fost prezente, riscul a crescut de mai mult de 6,5 ori. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de peste 5. 000 de pacienți cu cancer colorectal cu debut precoce, iar datele au fost colectate de la asigurători de sănătate într-o perioadă de trei luni până la doi ani înainte de diagnosticul bolii.

De obicei, durează aproximativ trei luni pentru a obține un diagnostic din momentul în care o persoană merge pentru prima dată la medic cu unul sau mai multe dintre semnele și simptomele de semnalizare roșie pe care le-au identificat cercetătorii. Cu toate acestea, studiul actual a descoperit că unii adulți tineri au avut simptome cu până la doi ani înainte de diagnosticare. Din acest motiv, sugerează autorii, mulți dintre pacienții tineri aveau o boală mai avansată la momentul diagnosticului decât ceea ce vedem persoanele vârstnice, care sunt supuse controalelor în mod regulat.

sursa: News Medical
foto: Washington University School of Medicine in St. Louis (Getty Images)

Publicat la 09-05-2023 | Vizite: 224 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp