Au fost identificate noi molecule ce distrug celulele canceroase

Autor: Topor Andreea Teodora , publicat la 27-05-2015

Au fost identificate noi molecule ce distrug celulele canceroase

O nouă familie de molecule care distrug celulele canceroase și le protejează pe cele sănătoase ar putea fi utilizate în tratamentul anumitor tipuri de cancere, inclusiv cancerul de col uterin, cancerul de sân, ovarian sau pulmonar. Publicația cercetătorilor, apărută în EBioMedicine arată că aceste molecule, dincolo de distrugerea țintită a celulelor canceroase, au și un efect protectiv împotriva substanțelor chimice toxice, la nivelul celulelor sănătoase.

Celulele corpului uman devin celule canceroase atunci când este afectat ADN-ul. Există mai mulți factori care pot determina lezarea ADN-ului, printre care enumerăm: fumatul, substanțe chimice și radiații. Înțelegerea detaliată a modificărilor care au loc la nivelul ADN-ului poate ajuta cercetătorii în demersul lor de a descoperi noi opțiuni terapeutice pentru cancer. Prin studiul acestui mecanism, cercetătorii de la Universitatea din Waterloo din Canada au reușit să descopere aceste molecule care țintesc celulele canceroase.

Ei au studiat procesul alterării ADN-ului printr-o tehnică de filmare moleculară, numită spectroscopie cu laser de femtosecunde în timp real  (femtosecond time-resolved laser spectroscopy). Tehnica se aseamănă unei camere video de mare viteză care folosește două fascicule luminoase: unul pentru a declanșa o reacție și una pentru a monitoriza reacțiile moleculare. Prin această tehnică, cercetătorii pot vedea cum interacționează moleculele în timp real și cum devin celulele normale, canceroase.

Spectroscopia cu laser de femtosecunde în timp real a fost utilizată de câteva decenii de cercetători în domenii numite femtochimie și femtobiologie. Recent, această tehnică a fuzionat cu biologia moleculară și tehnicile de biologie moleculară, fiind utilizată pentru înțelegerea aprofundată a bolilor, în special a cancerului, a mecanismelor de acțiune ale tratamentelor. Acest nou domeniu este numit femtomedicină.

Profesorul Qing-Bin Lu, autorul acestui studiu afirmă că, prin abordarea femtomedicală este posibil să afle ce se întâmplă inițial cu ADN-ul, care sunt cauzele afectării acestuia, apoi ce determină mutația și în final cancerul. Femtomedicina este un domeniu de viitor, ofering oportunitatea unei abordări eficiente, economice și raționale pentru descoperirea de noi medicamente, putând economisi resursele necesare pentru a sintetiza și evalua un număr mare de compuși.

Profitând de avantajele femtomedicinei, profesorul Lu și colegii săi au descoperit o nouă familie de molecule numite molecule halogenate fără platină (nonplatinum-based halogenate molecules). Aceste molecule sunt similare cisplatinei, un medicament utilizat în tratamentul cancerului ovarian, testicular, pulmonar și altor tipuri de cancere. În timp ce cisplatina este foarte toxică, noile molecule descoperite nu afectează celulele normale. Intrarea acestor molecule în celula canceroasă determină recții puternice și formarea de radicali activi, ceea ce duce la autodistrugerea celulei respective. Intrarea lor în celula sănătoasă determină creșterea producției de glutation din celulă, protejând-o de toxicele chimice.

Cercetătorii au testat noile molecule pe celule umane și celule de șoareci, rezultatele fiind încurajatoare. Au fost testate numerose tipuri de celule umane, atât sănătaose cât și canceroase, pentru a se vedea dacă sunt afectate. Un alt parametru utilizat a fost măsurarea nivelului de glutation, acesta fiind crescut în celulele normale și scăzut în cele canceroase.

Compușii halogenați fără platină (nonplatinum-based halogenate molecules) au fost testați pe o serie de tumori la șoareci, reprezentând cancerul de col uterin, cancerul ovarian, de sân și pulmonar. A fost evaluată măsura în care aceste molecule încetinesc creșterea tumorală, descoperindu-se eficacitatea lor în stoparea sau încetinirea tuturor acestor tipuri de cancer.


Profesorul Lu și-a exprimat entuziasmul pentru această descoperire, eficacitatea noilor molecule fiind asemănătoare cisplatinei, dar fără a fi toxice și își exprimă speranța că vor fi folosite pentru a trata un număr mare de cancere fără ca pacientul să mai sufere efectele adverse toxice ale altor medicamente. Deoarece își dorește să ajute cât mai mulți pacienți, profesorul plănuiește trecerea la nivelul de studiu clinic cât mai curând posibil.

Sursa: Medical News Today

Publicat la 27-05-2015 | Vizite: 753 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp