Noi descoperiri privind determinarea riscului de melanom

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 27-08-2019

Noi descoperiri privind determinarea riscului de melanom
O nouă modalitate de determinare a riscului de a dezvolta melanom a fost descoperită de către cercetătorii de la Universitatea din Queensland. Studiul acestora, cu o durată de nouă luni, a avut ca scop investigarea bazelor genetice ale diferitelor clase de alunițe sau nervi, pe baza rezultatelor evaluându-se riscul de melanom. Concluzia cercetărilor a fost aceea că variațiile specifice ale genelor ar putea să afecteze numărul și tipurile de alunițe de pe corp, ceea ce ar putea evidenția și rolul alunițelor în dezvoltarea melanomului. Au fost descoperite relații majore între gene și numărul de alunițe, anumite tipuri de gene influențând dezvoltarea în mod particular a unui anumit tip de alunițe, periculoase pentru sănătate. Gruparea alunițelor pe categorii și analizarea lor în mod distinct ar putea ajuta la stabilirea riscului de a face cancer de piele.

La studiu au luat parte mai bine de 1.200 de persoane, jumătate dintre subiecți fiind diagnosticați cu cancer de piele. Cu ajutorul dermatoscopului au fost evaluate în mod complet și diferențial cele trei clase de alunițe cunoscute (reticulare, globulare și nespecifice) de pe pielea fiecărui participant. În cadrul studiilor a fost evidențiată o scădere a numărului de alunițe de tip globular, odată cu înaintarea în vârstă. Totodată, a fost remarcată o creștere a cantității de alunițe nespecifice, acesta fiind și motivul creșterii riscurilor de melanom după vârsta de 50-60 de ani. Alunițele reticulare, deși nu au o scădere la fel de pronunțată, tind, de asemenea, să apară mult mai puțin frecvent după o anumită vârstă. De regulă, atunci când acestea reapar, se dezvoltă în forma modelului nespecific, devenind periculoase pentru sănătate. Persoanele cu un număr crescut de alunițe nespecifice au cel mai crescut risc de melanom.

Melanomul, apărut în urma creșterii incontrolabile a melanocitelor, reprezintă cancerul de piele care determină cele mai multe decese, în ciuda faptului că nu este considerat cel mai comun tip de cancer de piele. Raportul dintre genă și numărul sau tipurile alunițelor de pe corp i-ar putea ajuta pe dermatologi să depisteze din timp persoanele cu risc crescut de a dezvolta acest tip de cancer, astfel încât intervenția să fie una rapidă, pentru a limita în acest fel eventualele complicații ce pot să apară.

Sursa: Science Daily

Publicat la 27-08-2019 | Vizite: 388 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp