Nanotehnologia folosită pentru distrugerea și prevenirea recidivei cancerelor

Autor: Bulacu Ioan-Alexandru , publicat la 10-06-2022

Într-un nou studiu al cercetătorilor de la NUS Yong Loo Lin School of Medicine, specialiștii au dezvoltat un nou vaccin împotriva cancerelor ce se manifestă prin prezența unor tumori de consistență solidă, eliminându-le complet și determinând obținerea unei imunități de lungă durată la nivelul organismului. Conform oamenilor de știință, acest lucru înseamnă că riscul de recidivă a cancerului scade marcat, în special în cazul cancerelor de tip melanom, asupra cărora specialiștii au condus studiul.
Studiul este de o importanță crescută deoarece cercetările anterioare axate pe vaccinurile anticanceroase au prezentat diverse limitări, iar acestea prezentau anumite efecte adverse precum alterarea sistemului imunitar. De asemenea, eficiența acelor vaccinuri era dependentă de interacțiunea dintre limfocitele T și celulele prezentatoare de antigen, care sunt aleatorii. În schimb, vaccinul propus de cercetătorii din Singapore prezintă o membrană de celule dendritice prin care se obține o stimulare directă a sistemului imunitar, având capacitatea de activare și a limfocitelor T neexpuse anterior la antigen sau a celor epuizate, facilitând răspunsul imun pe care organismul îl are împotriva cancerului.

Profesorul Chen Xiaoyuan afirmă că noua tehnologie poate fi utilizată și în cadrul imunizărilor împotriva infecțiilor virale cronice, întrucât epuizarea limfocitelor T este o caracteristică specifică acestor afecțiuni. Pe viitor, acesta dorește ca, alături de echipa sa, să poată să creeze o procedură universală de operare la scară largă a sintezei acestor vaccinuri, în vederea obținerii unei disponibilități cât mai crescute a acestuia, dar și un control mai bun al calității veziculelor conținute de membrana sa.

De asemenea, Chng Wee Joo, profesor și consultant principal al Diviziei de Hematologie din cadrul Institutul Național de Cancer al Universității din Singapore afirmă că imunoterapia, cu toate că este o soluție viabilă pentru un număr limitat de pacienți oncologici la momentul actual, prezintă un potențial uimitor. Cu toate acestea, profesorul menționează faptul că tehnologiile actuale prin care aceasta se realizează prezintă anumite limitări care o fac impractică pentru unii pacienți. Astfel, unele dintre aceste deficite sunt depășite de vaccinul propus în studiul curent, ceea ce ar putea avea un impact important asupra persoanelor care suferă de cancer, întrucât eficiența și timpul lung de menținere a răspunsului imun pe care îl determină oferă posibilitatea de vindecare multor oameni.

sursa: Science Daily

Publicat la 10-06-2022 | Vizite: 178 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp