Nanoparticulele lipidice pot transporta medicamente care micșorează tumorile și cresc eficiența sistemului imun

Autor: Pintilii Oana-Ștefania , publicat la 29-06-2022


Cercetătorii de la UT Southwestern au dezvoltat recent nanoparticule care pot traversa barierele fizice din micromediul tumoral, pentru a ajunge în interiorul celulelor maligne.

Studiul a presupus utilizarea nanoparticulelor lipidice și editarea unor gene care pot modifica ADN-ul tumoral. Efectele acțiunii acestora au fost blocarea dezvoltării celulelor neoplazice și activarea sistemului imun.

Sistemul propus a blocat creșterea tumorilor hepatice și ovariene la șobolanii de laborator. Editarea genelor se poate realiza prin intermediul CRIPSR-Cas9, devenind o nouă modalitate de tratare a cancerului, având de data aceasta o eficiență crescută în livrarea mesajului nanoparticulelor folosite de cercetători.

Studiul publicat în revista Nature Nanotechnology, descrie tehnologia CRISPR-Cas9 ca pe o modalitate excelentă de editare selectivă a ADN-ului din celule, modificând țintit genele care stimulează multiplicarea necontrolată a acestora.

Nanoparticule lipidice sunt sfere care au potențial semnificativ de transport în corpul uman, inclusiv pentru vaccinuri ARNm împotriva COVID-19. Acestea trebuie optimizate pentru a ajunge în organele țintă, iar cercetătorii au reușit deja să stimuleze apărarea celulară la nivelul ficatului și a ovarelor.

Așadar, nanoparticulele țintesc bariera fizică a tumorilor și pătrund în interiorul acestora, cu eliberarea moleculelor transportate până la acest nivel. Tehnologia eliberată modifică ulterior anumite gene responsabile cu creșterea tumorilor sau chiar le elimină. Gena țintă urmărită în acest proiect este PD-L1, care ar permite ulterior sistemului imun să lupte împotriva celulelor canceroase.

Rezultatul a constat în micșorarea tumorilor la aproximativ o optime față de dimensiunile inițiale, crescând speranța de viață a animalelor de două ori.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a testa siguranța și eficiența nanoparticulelor, însă acest tip de tratament reprezintă viitorul terapiilor anticancer, existând un potențial ridicat și în tratarea altor tipuri de boli.

Publicat la 29-06-2022 | Vizite: 179 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp