Lupta împotriva cancerului: virusul herpes modificat genetic, o potențială nouă terapie

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 06-06-2022

Lupta împotriva cancerului: virusul herpes modificat genetic, o potențială nouă terapie
Virusul herpes simplex 1, transmis în urma contactului apropiat cu persoanele infectate, responsabil pentru apariția unor erupții cutanate (de regulă la nivelul gurii sau al organelor genitale) ar putea fi folosit în lupta împotriva cancerului, sugerează cercetătorii de la Institutul pentru Inginerie Interfațială și Biotehnologie Fraunhofer. Cercetătorii au reușit modificarea genetică a acestor virusuri și au probat eficacitatea tulpinilor dezvoltate împotriva celulelor tumorale.
Virusul herpes, cunoscut pentru erupțiile cutanate dureroase și inestetice pe care le provoacă, poate induce în cazuri rare encefalita, o afecțiune severă manifestată printr-o inflamație a creierului. În studiul actual, folosind tehnologii avansate de editare genetică, cercetătorii au reușit dezactivarea genelor virusului responsabile pentru apariția encefalitei, făcând virusul adecvat pentru utilizarea în diverse tratamente.

Comparativ cu alte virusuri, precum SARS-CoV-2, cu structură ARN, materialul genetic al virusului herpes simplex este format din structuri ADN. Datorită numărului mai mare de gene găsite în genomul ADN, reprogramarea virusului se poate realiza cu o mai mare lejeritate. Cercetătorii au reușit să îmbunătățească metodele utilizate pentru manipularea virusului.

Teste preclinice folosind virusul oncolitic herpetic au fost efectuate ca parte a proiectului Theravision, conceptul fiind utilizat în tratamentul cancerului pulmonar cu celule mici, un tip de cancer cu o rată ridicata a mortalității. Folosind virusul, cercetătorii au reușit stimularea sistemul imunitar într-un mod vizat, pentru a recunoaște și pentru a elimina mai apoi celulele tumorale. Rezultatele studiului au fost unele promițătoare, celulele tumorale fiind eliminate cu succes. Deși autorii menționează că momentan nu ar putea fi efectuate studii clinice, perspectivele de viitor sunt bune.

sursa: News Medical
foto: Fraunhofer IGB

Publicat la 06-06-2022 | Vizite: 209 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp