Imunoterapia după intervenția chirurgicală în cazul cancerului de vezică urinară ajută la reducerea recurenței acestuia

Autor: Bulacu Ioan-Alexandru , publicat la 31-05-2022

Noi studii clinice prezentate la reuniunea anuală a Asociației Americane de Urologie arată că imunoterapia ar putea să aibă efecte benefice asupra pacienților care au fost afectați de cancer urotelial, deoarece acesta prezintă un risc crescut de recidivă din cauza invadării musculare a acestuia. Conform cercetătorilor, administrarea de nivolumab drept tratament adjuvant în urma intervenției chirurgicale ar putea să reducă recidiva în rândul persoanelor care au prezentat carcinom urotelial invaziv muscular.
Eșantionul de studiu a fost compus din 700 de pacienți, dintre care jumătate au primit nivolumab, iar cealaltă jumătate placebo, în urma unei intervenții chirurgicale asociată cu chimioterapie anterior. Matthew Galsky, doctor și autor principal al studiului, afirmă că, în contextul în care la nivel global aproximativ 200.000 mor anual din cauza cancerului urotelial, progrese în tratamentul acestuia aduc speranță pacienților diagnosticați cu această afecțiune. Conform acestuia, cercetarea prezentă este prima care să ateste efectul benefic al imunoterapiei începute în urma unei operații chirurgicale efectuate în scopul tratării cancerului de vezică urinară.

Studiul, care a constat în urmărirea pacienților timp de 11 luni, arată că persoanele cărora li s-a administrat nivolumab au înregistrat o probabilitate cu 30% mai mică de recidivă a cancerului, comparativ cu cei cărora li s-a administrat placebo. Aceste progrese în domeniul oncologiei sunt importante deoarece, anterior, în urma intervențiilor chirurgicale ce reprezentau standardul de tratament pentru pacienții cu tumori uroteliale ce invadau musculatura sau ganglionii limfatici, procentul de persoane care prezentau recidivă a cancerului era de 50%. În plus, în cadrul studiului s-a observat că pacienții care prezentau gena PD-L1 au fost mai receptivi la capacitatea nivolumabului de a opri evoluția cancerului, iar persoanele care o prezentau și au beneficiat și de imunoterapie au înregistrat rate de recidivă și mai scăzute.

sursa: News Medical

Publicat la 31-05-2022 | Vizite: 229 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp