Impactul dietei asupra microbiotei intestinale și asupra riscului de cancer intestinal

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 06-04-2023

Impactul dietei asupra microbiotei intestinale și asupra riscului de cancer intestinal
Într-un articol recent de revizuire publicat în jurnalul Seminars in Immunology, oamenii de știință au explorat interacțiunea dintre dieta occidentală, microbiota intestinală și dezvoltarea cancerului. Studiile efectuate atât pe adulți sănătoși, cât și pe animale, au arătat că o dietă bogată în grăsimi poate duce la modificări semnificative în compoziția microbiotei intestinale, ceea ce poate crește riscul de dezvoltare a cancerului intestinal.
În plus, o dietă bogată în grăsimi poate crește nivelul de gene proinflamatorii din microbiota intestinală, ceea ce duce la inflamații sistematice ușoare și poate spori răspunsul imunitar pro-tumoral. Toți acești factori împreună cresc riscul de dezvoltare și progresie a cancerului intestinal.

În schimb, studiile au arătat că o dietă bogată în fibre alimentare poate ajuta la reducerea riscului de tumorigeneză intestinală prin creșterea producției de acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi butiratul, care are efecte antiinflamatorii, antitumorale, anti-proliferative și pro-apoptotice. În plus, un studiu pe un model de limfom de șoarece a arătat că o dietă bogată în fibre poate modifica în mod benefic compoziția microbiotei intestinale și nivelul metaboliților microbieni, ceea ce poate crește răspunsul antitumoral.

Pe de altă parte, dietele cu carbohidrați îmbogățite cu amidon rezistent au fost asociate cu o reducere a riscului de cancer pancreatic prin creșterea producției de formiat și lactat și scăderea producției de propionat.

În general, studiile incluse în analiză subliniază importanța dietelor sănătoase în prevenirea cancerului intestinal și a altor forme de cancer. Consumul unei diete bogate în fibre și îmbogățită cu amidon rezistent poate ajuta la menținerea unei microbiote intestinale sănătoase, reducând astfel riscul de dezvoltare a cancerului. În contrast, o dietă bogată în grăsimi poate perturba microbiota intestinală și poate crește riscul de dezvoltare a cancerului intestinal.

sursa: News Medical
foto: Keri Delaney / Shutterstock

Publicat la 06-04-2023 | Vizite: 134 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp