Există două forme de cancer de prostată metastazat care ar putea ghida tratamentul
Autor: Ilie Diana Alexandra , publicat la 27-09-2021

Au fost descoperite două subtipuri metastatice ale cancerului de prostată, cu răspuns diferit la terapia hormonală, descoperire care ar putea schimba schema de tratament pentru pacienții cu cancer de prostată metastazat. Cercetarea a fost făcută pe baza studiilor precedente asupra cancerelor cu profil hormonal, cum sunt cancerul de sân și forma locală a cancerului de prostată.
În urmă cu aproximativ 20 de ani, un studiu asupra cancerului de sân a revelat existența a două subtipuri de cancer de sân, la care eficiența tratamentului variază, subtipul luminal și subtipul bazal. Având în vedere faptul că neoplasmul mamar și cel prostatic sunt similare din mai multe puncte de vedere, printre care și răspunsul la terapia hormonală, în anul 2016 cercetarea profesorului Zhao și a colaboratorilor săi avea să identifice aceste două subtipuri și în cadrul cancerului de prostată, forma localizată la organ. Se pare că subtipul luminal răspunde mult mai bine la terapia anti-hormonală (anti-testosteron) decât subtipul bazal. Aceeași echipă a dr. Zhao a decis să ducă mai departe studiul despre cancerul de prostată, de data aceasta concentrându-se asupra formelor de metastaze. „În cancerul prostatic localizat am arătat că tumorile de tip luminal au un beneficiu mai mare din terapia anti-testosteron. Am vrut să știm dacă același model se extinde și la boala metastatică.”, a spus Shuang Zhao, profesor de oncologie la Facultatea de Medicină și Sănătate Publică din cadrul Universității din Wisconsin.
Studiul a fost realizat pe un lot de 634 de pacienți, iar prin intermediul unor metode de calcul, oamenii de știință au putut compara diferite modele de exprimare a genelor în biopsiile tumorale. Aceste forme au putut fi găsite și în cadrul formei metastatice a neoplasmului de prostată, având aceleași tipuri de răspuns terapeutic: „Și am constatat că, la fel ca în cazul cancerului de prostată localizat, terapiile hormonale par să funcționeze mai bine în tumorile luminale decât în tumorile bazale”, spune Zhao.
De remarcat este faptul că nu există o clasificare clară a subtipurilor, ci mai degrabă o paletă largă de forme care pot înclina mai mult spre subtipul luminal (mai puțin agresiv, sensibil la terapia anti-hormonală) sau spre subtipul bazal (rezistent la terapia anti-hormonală).
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a face posibilă în viitor diagnosticarea subtipurilor metastatice cu o analiză simplă și stabilirea unui tratament optim pentru fiecare pacient.
sursa: Science Daily
Publicat la 27-09-2021 | Vizite: 345 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar