Dispozitive implementabile pentru depistarea cancerului

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 05-11-2019

Procedurile invazive pentru prelevarea de țesut din zonele presupuse a fi afectate de cancer ar putea fi înlocuite cu proceduri de prelevare a probelor cu ajutorul unui dispozitiv implementat sub piele.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au reușit să creeze un dispozitiv care poate fi implementat sub piele pentru a atrage celulele canceroase care călătoresc prin organism. Comparativ cu biopsia, procedura ce utilizează dispozitivul implementabil nu este invazivă și prezintă avantajul depistării într-un timp semnificativ redus al cancerului. Totodată, dispozitivul poate să ofere indicii despre eventuale răspândiri ale cancerului, încă din faza incipientă, chiar înainte ca celulele canceroase să se răspândească în organism.

Biopsiile cu ajutorul schelei (elemente structurale care țin celulele sau țesuturile împreună) introduse sub piele au permis cercetătorilor să analizeze peste 600 de gene prezente în celulele canceroase extrase. Echipele de cercetători au reușit să identifice zece gene care ar putea prezice răspândirea celulelor canceroase în organism. Testele, efectuate pe șoareci de laborator, au arătat că există posibilitatea de a prezice răspândirea cancerului atât la șoareci care nu prezentau boala, cât și la șoareci la care cancerul era deja prezent și a început să se răspândească. Dispozitivul sintetic a funcționat pe mai multe tipuri de cancer depistate la șoareci, inclusiv pentru cancerul pancreatic.

Prelevarea de țesut în vederea depistării cancerului este considerată o procedură riscantă, în special atunci când biopsierea se face pentru diagnosticarea cancerului pulmonar, așadar dintr-un fragment de plămân. În viitor, există previziuni conform cărora elementele structurale de tip schelă implementate sub piele vor înlocui biopsia. Totodată, este de așteptat ca acestea să ofere, în timp real, folosindu-se de senzori ce funcționează prin intermediul tehnologiei Bluetooth, informații despre celulele canceroase și semnele precoce ale metastazelor cancerului.

sursa: Science Daily

Publicat la 05-11-2019 | Vizite: 567 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp