Descoperiri recente pot îmbunătății tratamentul cu radiații împotriva cancerului: terapia poate deveni mai sigură și mai eficientă

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 13-01-2023

Descoperiri recente pot îmbunătății tratamentul cu radiații împotriva cancerului: terapia poate deveni mai sigură și mai eficientă
Tratamentul cu radiații, utilizat în tratamentul a aproximativ 50% dintre cancere, poate fi pentru prima oară urmărit, grație unei tehnologii care creează imagini 3D precise, dezvoltate de cercetătorii de la Universitatea din Michigan. Folosind descoperirile din studiul actual, va fi posibilă stabilirea în timp real cu o precizie ridicată a dozelor de radiații necesare pentru uciderea celulelor tumorale.
Considerată una dintre cele mai frecvent utilizate terapii împotriva cancerului, radiațiile sunt folosite anual în tratamentul a sute de mii de pacienți. Tratamentul cu radiații, în general cu raze X, presupune iradierea acelei regiuni a corpului afectate de cancer, efectul fiind fie acela de eliminare completă a calulelor canceroase, fie de deteriorare a acestora, astfel încât să nu se mai poată răspândi.

Beneficiile terapiei sunt în general afectate de lipsa de precizie, deoarece tratamentul cu radiații ucide și dăunează adesea inclusiv celulelor sănătoase din jurul unei tumori. Noul sistem de imagistică acustică, descris în cadrul studiului actual, permite direcționarea cu precizie a radiațiilor, ceea ce permite limitarea expunerii țesuturilor sănătoase, reducând astfel semnificativ riscurile asociate.

Pe baza imaginilor obținute în timp real, medicii oncologi pot modifica traiectoria radiațiilor sau nivelul acestora în timpul procedurii, pentru a se asigura că tratamentul este eficient și lipsit de efecte adverse nedorite. În plus, după cum menționează autorii, informațiile imagistice obținute cu ajutorul tehnologiei pot fi folosite în viitor „pentru a compensa incertitudinile cu privire la poziționare, mișcarea organelor și variația anatomică în timpul terapiei cu radiații”.

sursa: Science Daily
foto: U-M Optical Imaging Laboratory

Publicat la 13-01-2023 | Vizite: 181 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp