Descoperiri recente ar putea duce la îmbunătățiri în prevenirea cancerului la persoanele cu sindroame determinate de scurtarea accelerată a telomerilo

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 03-04-2023

Descoperiri recente ar putea duce la îmbunătățiri în prevenirea cancerului la persoanele cu sindroame determinate de scurtarea accelerată a telomerilo
Un studiu desfășurat pe perioada a 20 de ani, efectuat de către cercetătorii de la Institutul Johns Hopkins, sugerează că instabilitatea cromozomială nu este motivul pentru care persoanele cu sindroame telomere scurte sunt predispuse la un risc mai mare decât persoanele fără sindrom de a dezvolta anumite tipuri de cancere solide. În schimb, cercetătorii spun că predispoziția la cancer la acești pacienți poate fi legată de celulele sistemului imunitar care îmbătrânesc și mor sau dispar prematur.
Sindroamele cu telomere scurte sunt o categorie de boli genetice rare, caracterizate prin telomere mai scurte decât cele normale la nivelul cromozomilor. Telomerele sunt secvențe repetitive de ADN care se găsesc la capetele cromozomilor și care protejează materialul genetic în timpul diviziunii celulare.

Studiul, care apare în revista Cancer Cell, a inclus peste 200 de persoane cu sindroame de îmbătrânire prematură cauzate de telomeri anormal de scurți sau secvențe repetitive scurte de ADN la capetele cromozomilor. În timpul studiului, 35 de persoane din grup (15% din total) au dezvoltat cancer, majoritatea acestora identificate la vârsta adultă. Majoritatea pacienților au dezvoltat cancer de sânge, o afecțiune asociată cu sindroame cu telomeri scurți.

Cercetarea are potențialul de a ghida tratamentele și screening-ul cancerului în rândul persoanelor cu sindroame cu telomere scurte. În prezent, majoritatea pacienților cu sindroame telomere scurte sunt supuși la un screening intensiv și sunt sfătuiți să ia măsuri de prevenire a cancerului. Cu toate acestea, studiul sugerează că acești pacienți ar putea beneficia mai mult de tratamente care își propun să întărească sistemul lor imunitar și să prelungească durata de viață a celulelor sistemului imunitar.

sursa: News Medical
foto: Ilustrație a legăturii dintre telomerii scurti și cancerul scuamos. Credit: Jennifer Fairman

Publicat la 03-04-2023 | Vizite: 154 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp