Descoperirea celulelor Tr1 ca o barieră în imunoterapia cancerului oferă o nouă speranță pentru tratament

Autor: Airinei Camelia , publicat la 12-08-2024

Descoperirea celulelor Tr1 ca o barieră în imunoterapia cancerului oferă o nouă speranță pentru tratament
În cadrul unui studiu publicat în jurnalul Nature, cercetătorii au descoperit că un subansamblu de celule imune, cunoscute sub numele de celule T reglatoare de tip 1 (Tr1), joacă un rol neașteptat în limitarea eficacității imunoterapiei în lupta împotriva cancerului. Deși aceste celule Tr1 au rolul de a preveni reacțiile excesive ale sistemului imunitar împotriva celulelor sănătoase ale organismului, ele inhibă, de asemenea, capacitatea tratamentelor de imunoterapie de a lupta împotriva cancerului.
Studiul de la Washington University School of Medicine din St. Louis, sub conducerea lui Robert Schreiber, PhD, și Hussein Sultan, PhD, a explorat interacțiunea dintre celulele Tr1 și efectele imunoterapiei în modele de mouse. Cercetările anterioare ale grupului lui Schreiber au arătat că vaccinurile eficiente împotriva cancerului activează celulele T ucigașe care atacă celulele tumorale, dar și celulele T ajutătoare care sprijină expansiunea celulelor T ucigașe. Totuși, când cercetătorii au încercat să îmbunătățească activarea celulelor T ajutătoare pentru a amplifica efectul vaccinului, au descoperit că aceasta a generat un tip diferit de celulă T, celula Tr1, care a inhibat respingerea tumorii în loc să o promoveze.

Descoperirea că celulele Tr1 pot inhiba lupta împotriva cancerului sugerează că aceste celule ar putea juca un rol în răspunsurile slabe la imunoterapie observate la unii pacienți. Analiza datelor anterioare a arătat că tumorile de la pacienții care au răspuns slab la imunoterapie conțineau un număr mai mare de celule Tr1 comparativ cu tumorile pacienților cu răspunsuri bune.

Pentru a ocoli efectul inhibitor al celulelor Tr1, cercetătorii au tratat șoarecii vaccinați cu un medicament dezvoltat de Asher Biotherapeutics. Acest medicament modifică proteina stimulatoare imună interleukina 2 (IL-2) pentru a amplifica puterea de luptă a celulelor T ucigașe și a reduce toxicitatea tratamentelor standard cu IL-2. Această intervenție suplimentară a depășit inhibiția celulelor Tr1, făcând imunoterapia mai eficace.

Rezultatele studiului subliniază importanța personalizării și extinderii eficacității imunoterapiei. Pe măsură ce studiile clinice avansează, cercetările lui Schreiber despre imunologia tumorilor pot oferi noi modalități de îmbunătățire a răspunsurilor antitumorale și de tratament al pacienților cu cancer.

sursa: News Medical

Publicat la 12-08-2024 | Vizite: 35 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp