Cum influențează ceasul circadian creșterea celulelor și progresia tumorilor?
Autor: Domșa Dariana , publicat la 12-08-2022

Un studiu publicat în jurnalul Science Advances definește modul în care ceasul circadian influențează creșterea celulelor, metabolismul și creșterea tumorilor, oferind informații esențiale cu privire la impactul pe care perturbarea ceasului circadian îl are asupra genomului uman. Descoperirile indică faptul că perturbarea genetică și a ceasului circadian contribuie la mutația polipozei adenomatoase (APC), un supresor tumoral care se găsește în majoritatea cancerelor colorectale umane.
Expunerea la diverși factori de mediu influențează modul în care o persoană funcționează și ceasul biologic al acelei persoane. Creșterea accentuată a numărului de cazuri de cancer cu debut precoce în rândul persoanelor tinere indică faptul că factori de mediu precum stilul de viață sau dieta, care afectează ceasul circadian, ar putea fi responsabili pentru apariția cancerului. Pe baza acestei ipoteze, cercetătorii concluzionează faptul că perturbări ceasului biologic, pe fondul unor expuneri prelungite la factori de mediu, ar putea juca un rol important în dezvoltarea unor diferite tipuri de cancere. În prezent, aproximativ 10% dintre pacienții cu cancer colorectal au sub 50 de ani, tendința de scădere a vârstei de diagnostic a afecțiunii fiind în scădere în ultimii ani. Factorii de risc suspectați includ stilul de viață și alimentația, factori de mediu despre care se știe că afectează ceasul circadian. Mutațiile polipozei adenomatoase sunt, de asemenea, asociate cu mutații care determină progresia către adenocarcinom.
Ceasul circadian, considerat „ceasul biologic natural al organismului uman”, controlează numeroase procese fiziologice, fiind implicat inclusiv în adaptarea organismului la anumite schimbări naturale. Descoperirile din studiul actual arată că perturbarea ceasului circadian determină apariția unor mutații genomice esențiale pentru progresia cancerului colorectal.
sursa: News Medical
foto: UCI News
Publicat la 12-08-2022 | Vizite: 164 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar