Cum influențează ceasul circadian creșterea celulelor și progresia tumorilor?

Autor: Domșa Dariana , publicat la 12-08-2022

Cum influențează ceasul circadian creșterea celulelor și progresia tumorilor?
Un studiu publicat în jurnalul Science Advances definește modul în care ceasul circadian influențează creșterea celulelor, metabolismul și creșterea tumorilor, oferind informații esențiale cu privire la impactul pe care perturbarea ceasului circadian îl are asupra genomului uman. Descoperirile indică faptul că perturbarea genetică și a ceasului circadian contribuie la mutația polipozei adenomatoase (APC), un supresor tumoral care se găsește în majoritatea cancerelor colorectale umane.
Expunerea la diverși factori de mediu influențează modul în care o persoană funcționează și ceasul biologic al acelei persoane. Creșterea accentuată a numărului de cazuri de cancer cu debut precoce în rândul persoanelor tinere indică faptul că factori de mediu precum stilul de viață sau dieta, care afectează ceasul circadian, ar putea fi responsabili pentru apariția cancerului. Pe baza acestei ipoteze, cercetătorii concluzionează faptul că perturbări ceasului biologic, pe fondul unor expuneri prelungite la factori de mediu, ar putea juca un rol important în dezvoltarea unor diferite tipuri de cancere.

În prezent, aproximativ 10% dintre pacienții cu cancer colorectal au sub 50 de ani, tendința de scădere a vârstei de diagnostic a afecțiunii fiind în scădere în ultimii ani. Factorii de risc suspectați includ stilul de viață și alimentația, factori de mediu despre care se știe că afectează ceasul circadian. Mutațiile polipozei adenomatoase sunt, de asemenea, asociate cu mutații care determină progresia către adenocarcinom.

Ceasul circadian, considerat „ceasul biologic natural al organismului uman”, controlează numeroase procese fiziologice, fiind implicat inclusiv în adaptarea organismului la anumite schimbări naturale. Descoperirile din studiul actual arată că perturbarea ceasului circadian determină apariția unor mutații genomice esențiale pentru progresia cancerului colorectal.

sursa: News Medical
foto: UCI News

Publicat la 12-08-2022 | Vizite: 206 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp