Cercetătorii au dezvoltat o armură pentru celulele care luptă împotriva cancerului

Autor: Airinei Camelia , publicat la 19-09-2023

Cercetătorii au dezvoltat o armură pentru celulele care luptă împotriva cancerului
În domeniul oncologiei, terapia cu celule T modificate (CAR T) a reprezentat un avans major, având un impact pozitiv asupra tratării unor tipuri de cancer dificil de gestionat. Cu toate acestea, această terapie prezintă efecte secundare grave, inclusiv sindromul de eliberare a citokinelor (CRS) și neurotoxicitatea, care limitează aplicabilitatea sa clinică pe scară largă.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania a dezvoltat o metodă pentru a atenua aceste efecte secundare fără a compromite eficacitatea terapiei. Publicată în revista Nature Materials, cercetarea se concentrează pe utilizarea ingineriei materialelor pentru a crea un „scut” în jurul celulelor CAR T, folosind molecule de zahăr și polietilenglicol (PEG). Acest „scut” previne interacțiunile periculoase cu macrofagele, celulele imune care contribuie la efectele secundare.

Inovația permite celulelor CAR T să continue să atace celulele canceroase, dar într-un mod controlat, reducând astfel riscul de CRS și neurotoxicitate. Mai mult, această abordare deschide o nouă „fereastră terapeutică”, permițând o interacțiune selectivă între celulele CAR T și celulele tumorale, datorită diferențelor de dimensiune între acestea și macrofage.

În esență, cercetarea oferă o cale de a face terapia CAR T mai sigură și mai eficientă, cu potențialul de a fi extinsă și la alte forme de imunoterapie celulară.

sursa: Science Daily
foto: iStock / Meletios Verras

Publicat la 19-09-2023 | Vizite: 98 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp