Cercetătorii au descoperit o modalitate de a preveni oncogeneza determinată de regulă de gena Kras mutată

Autor: Domșa Dariana , publicat la 09-02-2022

Cercetătorii au descoperit o modalitate de a preveni oncogeneza determinată de regulă de gena Kras mutată
Gena oncogenă Kras are capacitatea de a folosi reprogramarea genetică pentru a face celulele mai asemănătoare și mai plastice, demonstrează un studiu recent, condus de cercetătorii de la Institutul Terasaki pentru Inovare Biomedicală. Cercetătorii au reușit, de asemenea, să identifice un complex efector care poate fi vizat pentru un tratament terapeutic împotriva Kras mutant.
Tumorile canceroase sunt formate din celule cu creștere rapidă, cu formă anormală, care se pot infiltra și de asemenea, pot distruge țesuturile sănătoase, pot migra în alte părți ale corpului și pot forma tumori suplimentare. Formarea tumorilor este adesea determinată de gene mutate cu capacitatea de a determina cancerul, numite gene oncogene.

Oncogenele mutate funcționează în diferite moduri, inclusiv asupra cromatinei celulelor țintă, structurilor compacte și dense ale ADN-ului și moleculelor de proteine ​​selectate. Oncogenele funcționează, de asemenea, cu o varietate extinsă de complexe proteice care ajută la „activarea” sau „dezactivarea” unor gene specifice prin legarea de anumite regiuni ale ADN-ului. Cea mai cunoscută oncogenă este gena Kras, care se găsește în 20% din toate cancerele umane, inclusiv în 97% din cancerele pancreatice ductale, 45% dintre cancerele colorectale și 30% din cancerele pulmonare.

În studiul actual, publicat în revista Developmental Cell, cercetătorii au descoperit faptul că mutația Kras provoacă rearanjamente ale cromatinei în interiorul celulelor, ceea ce face ca celulele tisulare să revină la o stare de dezvoltare timpurie sau „asemănătoare tulpinii” și să înceapă în mod eronat să regenereze „țesut nou”, determinând debutul formării tumorii.

Echipa a dezvăluit de asemenea, faptul că remodelarea cromatinei indusă de Kras a fost mediată de un complex proteic numit AP-1, care leagă și deschide cromatinele. Mecanismul de accesibilitate a cromatinei mediat de AP-1 pare a fi un proces comun în inițierea tumorii, inclusiv în plămâni, piele și intestin. Echipa a demonstrat că medicamentele cu molecule mici care inhibă AP-1 au descurajat oncogeneza și proliferarea celulară, oferind o modalitate promițătoare de a trata tumorile mutante Kras.

sursa: Science Daily
foto: terasaki.org/institute/news

Publicat la 09-02-2022 | Vizite: 181 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp