Cercetătorii americani au dezvoltat o terapie pentru cancerul ovarian bazată pe tehnologia ARN mesager

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 16-09-2022

Cercetătorii americani au dezvoltat o terapie pentru cancerul ovarian bazată pe tehnologia ARN mesager
Tehnologia ARNm, folosită anterior pentru crearea vaccinurilor împotriva virusului SARS-CoV-2, a fost utilizată de către cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oregon pentru dezvoltarea unei terapii împotriva cancerului ovarian. Terapia, prima de acest fel pentru cancerul ovarian, s-a dovedit eficientă inclusiv împotriva cașexiei, o afecțiune asociată cu cancerul și alte boli cronice ce se manifestă printr-o scădere masivă în greutate, chiar și pe fondul unei alimentații echilibrate.
Tratamentul, bazat pe aceleași principii folosite în dezvoltarea vaccinurilor împotriva virusului SARS-CoV-2 (cauza bolii COVID-19), deși este la început în ceea ce privește aplicarea terapeutică, are un potențial clinic important pentru gestionarea cancerului ovarian. Descoperirile, publicate în revista Small, sunt realizate în urma unor studii experimentale efectuate pe șoareci de laborator.

Noua terapie se bazează pe nanoparticule lipidice (LNP-uri) care pot furniza ARNm care declanșează producția de ​​​​follistatin, o glico-proteină care acționează împotriva proteinei activina A, implicată în apariția cancerului ovarian și a cașexiei asociate cancerului. Comparativ cu alte terapii împotriva cancerului, tratamentul cu ARNm previne ascita (acumularea anormală de lichid în interiorul cavității abdominale), întârzie progresia cancerului și induce formarea unor tumori de dimensiuni mai mici, mult mai ușor de îndepărtat.

Cancerul ovarian este una dintre cele mai severe forme de cancer ce pot să apară în rândul femeilor, cu o mortalitate estimată la 70% în cinci ani de la diagnostic, atunci când se răspândește în organele sau țesuturile din vecinătate. De regulă asimptomatic în fazele inițiale, cancerul ovarian este de multe ori diagnosticat tardiv. În prezent, tratamentul presupune îndepărtarea chirurgicală a tumorilor canceroase și chimioterapie postoperator. În majoritatea cazurilor, răspunsurile inițiale la chimioterapie sunt unele pozitive, însă, pe termen lung, eficacitatea chimioterapiei scade semnificativ.

sursa: News Medical
foto: Oregon State University Newsroom

Publicat la 16-09-2022 | Vizite: 179 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp