Cancerele avansate ale vezicii urinare răspund la imunoterapie indiferent de statusul mutațiilor gen

Autor: Dr. Hill-Cîrlan Alexandra-Linda , publicat la 02-08-2021

Cancerele avansate ale vezicii urinare răspund la imunoterapie indiferent de statusul mutațiilor gen

Un nou studiu al Universității Carolinei de Nord a demonstrat că pacienții cu cancer avansat al vezicii urinare ale căror tumori prezintă mutația genei FGFR3 răspund la imunoterapie într-o manieră similară pacienților care nu au mutația.

Institutul Național pentru Cancer din Statele Unite estimează că 83.730 de persoane vor fi diagnosticate cu cancer al vezicii urinare în 2021, iar boala va provoca 17. 200 de decese. În timp ce cancerul este tratabil dacă diagnosticarea se face devreme, rata de supraviețuire la 5 ani este de aproximativ 6% în cazurile avansate cu metastaze.

În ciuda cercetărilor anterioare care sugerează că neoplasmele de vezică urinară cu mutație FGFR3 nu ar trebui tratate cu imunoterapie, studiul de față demonstrează opusul.

În 2019, FDA a aprobat un medicament numit erdafitinib (Balversa), care țintește gena FGFR3 și prelungește supraviețuirea. În plus, imunoterapia a fost recent aprobată pentru tratamentul cancerului de vezică urinară avansat. Cu un deceniu în urmă, tratamentul se limita de obicei la chimioterapia bazată pe săruri de platină.

Studiile clinice au arătat că neoplasmele de vezică urinară cu mutație FGFR3 au mai puține celule imune (în principal celule T), spre deosebire de tumorile fără mutație, ceea ce a dus la presupunerea că tumorile cu mutație ar avea o rată slabă de răspuns la imunoterapie.

Pentru a testa ipoteza s-a realizat un studiu care la final a arătat că pacienții cu mutație FGFR3 au răspuns la imunoterapie similar cu cei fără mutație. La nivel celular s-a văzut un echilibru în diversitatea de receptori ai celulelor T și de asemenea o similaritate între semnalele de supresie și cele de activare imună la nivelul tumorilor cu sau fără mutație. Rezultatele indică astfel o șansă asemănătoare de a beneficia de pe urma imunoterapiei.

„Standardul îngrijirii în cancerul avansat de vezică urinară devine complicat, însă existența mai multor opțiuni este un lucru bun”, menționează medicul William Y. Kim. „ În prezent, cei mai mulți pacienți vor primi chimioterapie, iar apoi, la nevoie, tumorile cu mutații ale genei FGFR3 vor putea fi tratate cu erdafitinib sau imunoterapie.”

Se dorește începerea unui studiu care să testeze dacă pacienții cu mutații FGFR3 beneficiază mai mult de pe urma erdafitinibului sau de pe urma imunoterapiei. De asemenea, este posibil ca cele 2 tipuri de tratament să funcționeze sinergic.

sursa: Science Daily

 

Publicat la 02-08-2021 | Vizite: 228 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp