Bacterii speciale controlate cu magneți, folosite pentru distrugerea eficientă a celulelor canceroase
Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 28-10-2022

Bacterii magnetice care pot ajunge cu ușurință la locul tumorilor, controlate cu magneți din afara corpului, ar putea fi folosite în viitor pentru a lupta împotriva cancerului, potrivit descoperirilor recente ale cercetătorilor elvețieni. Conduși de profesorul Simone Schürle, cercetătorii de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich au identificat o modalitate prin care bacteriile pot traversa eficient pereții vaselor de sânge pentru ca, ulterior, să colonizeze o tumoră.
Numeroase cercetări efectuate în ultimii ani s-au concentrat pe identificarea unor modalități eficiente prin care medicamentele împotriva cancerului să vizeze în mod specific tumorile, pentru a reduce astfel riscul de afectare a celulelor noncanceroase adiacente și pentru a îmbunătății totodată terapia. Utilizarea bacteriilor modificate, cu scopul transportării medicamentelor prin fluxul sanguin către tumori, ar putea reprezenta o soluție. În cadrul lucrării actuale, cercetătorii au reușit controlarea bacteriilor printr-un mecanism magnetic, ceea ce le-a permis ghidarea acestor bacterii direct în țesutul tumoral. Bacteriile folosite de către cercetători, din genul Magnetospirillum, sunt speciale datorită faptului că pot fi controlate de magneți din afara corpului, fiind în mod natural magnetice, în compoziția lor regăsindu-se particule de oxid de fier. Experimentele și simulările efectuate de către cercetători le-a permis acestora să demonstreze că propulsarea bacteriilor folosind un câmp magnetic rotativ este eficientă din mai multe motive.
În primul rând, bacteriile conduse de câmpul magnetic rotativ sunt în mod constant în mișcare, călătorind de-a lungul peretelui vascular, ceea ce înseamnă că mișcarea bacteriilor este una mult mai explorativă, comparativ cu alte metode. În al doilea rând, propulsia bacteriilor este de zece ori mai puternică decât propulsia printr-un câmp magnetic static, care folosește propria capacitate de mișcare a bacteriilor. În ultimul rând, comparativ cu alte metode descrise anterior, metoda cercetătorilor de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich nu necesită urmărirea prin imagistică a bacteriilor.
sursa: Science Daily
foto: Bacteriile magnetice (gri) se pot strecura prin spațiile intercelulare înguste pentru a traversa peretele vaselor de sânge și a se infiltra în tumori. (Visualisations: Yimo Yan / ETH Zurich)
Publicat la 28-10-2022 | Vizite: 236 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar