Aspirina ar putea reprezenta o opțiune viabilă de tratament împotriva cancerului
Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 21-09-2022

O revizuire a unor studii clinice și observaționale care au testat efectele administrării de acid acetilsalicilic (aspirina) pacienților cu cancer indică posibilitatea ca aspirina să reprezinte un tratament eficient și viabil împotriva cancerului. Potrivit descoperirilor, aspirina a redus proliferarea celulelor tumorale și implicit riscul de a dezvolta metastaze. Cu toate acestea, autorii revizuirii menționează faptul că sunt necesare evaluări suplimentare ale aspirinei, înainte de promovarea utilizării sale în terapia cancerului.
Prevalența în creștere a deceselor cauzate de cancer în regiunile slab dezvoltate de pe glob, unde posibilitățile de tratament și diagnostic sunt unele limitate, a dus la accentuarea crizei globale de sănătate și la creșterea necesității dezvoltării unei terapii a cancerului la prețuri reduse. Deoarece dezvoltarea unor noi tratamente împotriva cancerului presupune zeci de ani de cercetare și costuri ridicate, cercetătorii s-au concentrat asupra explorării medicamentelor deja aprobate, precum a salicilaților, componente active ale plantelor care pot regla răspunsurile la stres. Acidul acetilsalicilic (aspirina), unul dintre cele mai comune medicamente antiinflamatoare non-steroidiene, utilizat în mod obișnuit pentru reducerea durerilor și a febrei, poate juca un rol în reglarea anumitor mecanisme biologice implicate în dezvoltarea cancerului.
În cadrul revizuirii actuale, cercetătorii au abordat aspecte majore ale utilizării aspirinei în terapia cancerului, rezumând, pentru început, descoperirile existente cu privire la mecanismele biologice prin care acidul acetilsalicilic poate regla căile patogene la nivel celular și procesele metastatice în cancer. Ulterior, pentru a evalua efectul medicamentului împotriva metastazelor și efectele secundare potențiale ale utilizării aspirinei, cercetătorii au examinat o serie de studii clinice.
Analiza a raportat multiple căi prin care aspirina ar putea juca un rol în terapia anti-cancer, principalul mod de acțiune fiind prin perturbarea activității unei enzime care inhibă formarea de molecule de semnalizare a cancerului. De asemenea, aspirina interferează cu procesele care sustin progresul cancerului si apariția metastazelor, procese conduse de trombocite.
Dovezile cumulative din studiile clinice și observaționale incluse în analiza actuală susțin utilizarea aspirinei în terapia împotriva cancerului. Cu toate acestea, lipsa unor studii randomizate, riscul crescut de complicații în urma utilizării pe termen lung sau în doze mari a aspirinei și faptul că majoritatea studiilor s-au concentrat asupra unor tipuri comune de cancere, constituie importante limitări, care fac imposibilă, la momentul actual, utilizarea clinică a aspirinei în tratamentul cancerului.
sursa: News Medical
foto: fizkes/Shutterstock
Publicat la 21-09-2022 | Vizite: 411 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar