Apoptoza programată în celulele canceroase - depășirea rezistenței prin compuși care induc paraptoză

Autor: Bulacu Ioan-Alexandru , publicat la 19-07-2022

Apoptoza programată în celulele canceroase - depășirea rezistenței prin compuși care induc paraptoză
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Tokyo arată că inducerea unei morți celulare programate (PCD) ar putea reprezenta o opțiune terapeutică utilizabilă pe scară largă în vederea tratării cancerului. Conform oamenilor de știință, PCD cuprinde numeroase procese printre care se numără apoptoza, necroptoza și paraptoza, cea din urmă fiind cel mai recent identificat tip de moarte celulară, cauzată de afluxul de ioni de calciu în celule, ce determină moartea lor.
Shin Aoki, profesor și autor principal al studiului, afirmă că celulele canceroase devin deseori rezistente la tratamentele convenționale împotriva tumorilor, ceea ce determină necesitatea apariției unor tehnici alternative de oprire a multiplicării acestora, printre care se numără și paraptoza. Acesta explică faptul că, în cadrul unui studiu anterior, echipa sa a sintetizat un compus hibrid de iridiu-peptidă ce are capacitatea de inducere a paraptozei, cu toate că structura acestuia este diferită față de cea a compușilor convenționali. Aceștia sunt alcătuiți dintr-un miez de tripticen și două sau trei peptide cationice formate din lizină și glicină printr-un lanț de legare alchil-C8, compușii fiind denumiți în funcție de pozițiile în care se regăsesc unitățile tripticene 5, syn-6 și, respectiv, anti-6.

În urma obținerii acestor compuși, cercetătorii au experimentat moartea programată a celulelor Jurkat, un tip de limfocite umane utilizate în cercetare, în cadrul cărora au descoperit o inhibiție a morții de către cianura de carbonil m-clorofenil hidrazonă, RuRed și 2-aminoetoxidifenil boratul, compuși care sunt responsabili de PCD de tipul autofagie, necroptoză și apoptoză. Prin urmare, specialiștii au descoperit că mecanismul prin care apare moartea celulei în urma administrării compușilor hibrizi este unul de paraptoză, aspect susținut de observarea unui transfer excesiv de calciu din reticulul endoplasmatic către mitocondrii, ceea ce determină o pierdere a potențialului membranei mitocondriale, cele două organite celulare fuzionând și determinând un proces de vacuolizare citoplasmatică.

Ulterior unor analize microscopice amănunțite, cercetătorii au descoperit că membranele reticulului endoplasmatic și mitocondriilor sunt atașate una de cealaltă în urma administrării compusului hibrid, ceea ce determină o facilitare a transferului de calciu. Informațiile sunt cruciale pentru proiectarea unor compuși ce pot fi, din punct de vedere clinic, utilizați drept agenți terapeutici împotriva cancerului.

sursa: Science Daily
foto: Tokyo University of Science

Publicat la 19-07-2022 | Vizite: 380 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp