Antibioticele, asociate cu cancerul de colon

Autor: Domșa Dariana , publicat la 03-09-2021

Antibioticele, asociate cu cancerul de colon
Administrarea pe termen lung de antibiotice sporește riscul de a dezvolta cancer de colon în următorii cinci până la zece ani de la debutul tratamentului inițial cu antibiotice, arată un studiu în care au fost evaluate peste 40.000 de cazuri de cancer. Rezultatele subliniază faptul că administrarea de antibiotice în tratarea unor afecțiuni minore ar trebui întotdeauna evitată.

Cercetătorii au descoperit că atât femeile, cât și bărbații care au luat antibiotice timp de peste șase luni, prezintă un risc cu 17% mai mare de a dezvolta cancer în colonul ascendent, prima parte a colonului la care ajung alimentele după intestinul subțire, comparativ cu persoanele care nu au utilizat antibiotice. Cu toate acestea, nu s-a găsit un risc crescut de cancer la colonul descendent. De asemenea, nu a existat un risc crescut de cancer rectal la bărbații care iau antibiotice, în timp ce femeile care luau antibiotice au avut o incidență ușor redusă a cancerului rectal.

Riscul crescut de cancer de colon a fost vizibil deja la cinci până la zece ani după administrarea antibioticelor. Deși creșterea riscului a fost cea mai mare pentru cei care au luat cele mai multe antibiotice, a fost, de asemenea, posibil să se observe o creștere, însă mai redusă, dar semnificativă statistic, a riscului de cancer după o singură cură de antibiotice.

Prezentul studiu utilizează datele colectate în perioada 2010-2016 de la peste 40.000 de persoane incluse în registrul suedez al cancerului colorectal. Datele persoanelor cu cancer au fost comparate cu informații colectate de la un grup de control compus din 200.000 de indivizi fără cancer, provenind din populația suedeză. Datele privind consumul de antibiotice ale persoanelor au fost colectate de la registrul suedez de medicamente prescrise.

Pentru a înțelege modul în care antibioticele cresc riscul de cancer de colon, cercetătorii au studiat și un medicament bactericid non-antibiotic utilizat împotriva infecțiilor urinare, care nu afectează microbiomul. Nu a existat nicio diferență în frecvența cancerului de colon la cei care au utilizat acest medicament, sugerând că impactul antibioticelor asupra microbiomului crește riscul de cancer. În timp ce studiul analizează doar antibioticele administrate oral, chiar și antibioticele intravenoase pot afecta microbiota intestinală.

sursa: Science Daily

Publicat la 03-09-2021 | Vizite: 371 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp