Administrarea chimioterapiei pe timpul nopții ar putea crește eficacitatea tratamentului împotriva cancerului

Autor: Domșa Dariana , publicat la 28-01-2022

Administrarea chimioterapiei pe timpul nopții ar putea crește eficacitatea tratamentului împotriva cancerului
Chimioterapia vizează mai bine tumorile cerebrale atunci când este administrată noaptea, sugerează cercetări recente efectuate pe modele de șoareci. Autorii sunt de părere că acest lucru se datorează faptului că bariera hemato-encefalică permite chimioterapiei să treacă mai ușor prin ea pe timpul nopții.
Descoperirile evidențiază importanța acestui domeniu de cercetare la om și, într-o zi, ar putea ajuta la îmbunătățirea rezultatelor la pacienții cu tumori cerebrale.

Bariera hemato-encefalică împiedică substanțele străine, precum toxinele sau germenii, să pătrundă în creier. Deși extrem de importantă pentru protejarea creierului, bariera hemato-encefalică poate face dificilă tratarea tumorilor din creier. Protejând creierul de lucrurile care ar dăuna, bariera hemato-encefalică blochează chimioterapia, care l-ar putea ajuta.

În studiul actual, cercetători de la Facultatea de Medicină a Universității din Virginia de Vest, conduși de profesorul William Walkerun, investighează dacă bariera hematoencefalică este mai probabil să admită trecerea medicamentelor pentru chimioterapie în diferite momente ale zilei. Studiul actual arată faptul că bariera hemato-encefalică este mai degrabă dinamică decât statică și sugerează că tratamentele de chimioterapie programate corespunzător ar putea ajunge mai bine la tumorile pe care le vizează.

Cercetătorii au administrat medicamente de chimioterapie șoarecilor care aveau cancer de sân, cu metastaze la creier. Unii dintre șoareci au primit tratamente în condiții de zi, când șoarecii erau în repaus. Celelalte animale au primit tratamentul pe întuneric, un cadru care seamănă mai mult cu perioada activă a șoarecilor. Rezultatele au arătat faptul că administrarea chimioterapiei pe timp de noapte a ucis mai multe celule tumorale cerebrale decât chimioterapia administrată în faza de lumină.

Tratamentele de chimioterapie pe timpul nopții au fost, de asemenea, mai eficiente în întârzierea apariției simptomelor neurologice, cum ar fi modelele ciudate de mers și pierderea controlului muscular. Totodată, au crescut rata medie de supraviețuire cu aproximativ 20%.

sursa: Science Daily
foto: WVU Today

Publicat la 28-01-2022 | Vizite: 193 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp