Acidul lactic secretat de tumori forțează celulele din apropiere să aibă un rol de susținere

Autor: Pintilii Oana-Ștefania , publicat la 16-05-2022

Acidul lactic secretat de tumori forțează celulele din apropiere să aibă un rol de susținere
Cercetătorii de la Weill Cornell Medicine au constatat faptul că tumorile pot secreta acid lactic pentru a stimula celulele din jur să le susțină creșterea. Descoperirea acestui mecanism de apărare poate reprezenta calea pentru viitoare terapii.
Pe măsură ce tumorile se dezvoltă, acestea recrutează fibroblaste din mediul local pentru a le susține în procesul de creștere, cu potențial crescut de transformare malignă.

Fibroblastele asociate cancerului alcătuiesc o componentă centrală a micromediului tumoral de la nivelul prostatei, colonului, plămânilor și a altor cancere. Aceste celule furnizează factori de creștere esențiali și metaboliți pentru tumoră, necesari pentru a se dezvolta și căpăta ulterior rezistență la tratament.

Acidul lactic secretat de tumoră perturbă metabolismul celulelor din jurul acesteia, cu activarea fibroblastelor asociate cancerului.

Inhibarea unei enzime de reparare a ADN-ului numită PARP1 are efectul de a susține activarea fibroblastelor și implicit a tumorii, conform studiului. Olaparib este un astfel de inhibitor, fiind un agent chimioterapic utilizat în terapia carcinomului ovarian cu mutație BRCA. Totuși, studiul menționează acest posibil efect nedorit.

Vizarea fibroblastelor din jurul tumorii este percepută ca fiind o modalitate de terapie a neoplaziilor în viitor, prin dezvoltare de noi medicamente. Tratamentele care vor acționa prin reprogramarea fibroblastelor din micromediul tumoral ca să împiedice dezvoltarea lor, ar putea spori eficacitatea schemelor de terapie.

sursa: Science Daily
foto: Fibroblaste asociate cu cancerul din jurul unei tumori de prostată. Moscat/Diaz-Meco labs.

Publicat la 16-05-2022 | Vizite: 282 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp