„Nasul electronic” care depistează cu precizie cancerele greu de detectat

Autor: Dr. Marcoci Alexandra , publicat la 04-06-2021

„Nasul electronic” care depistează cu precizie cancerele greu de detectat
În antecedente, un alt test care putea depista vaporii din probele de sânge, era capabil să realizeze distincții între celulele benigne și maligne pancreatice și ovariene cu o acuratețe de aproximativ 95%. Aceste informații sunt furnizate de studii noi din cadrul University of Pennsylvania and Penn‘s Perelman School of Medicine.

Dispozitivul realizat utilizează inteligența artificială pentru a descifra amestecul de compuși organici volatili care sunt emiși de către celulele din probele de sânge și poate servi drept o metodă de screening non-invazivă pentru cancerele care ridică de obicei probleme în ceea ce privește un diagnostic precis.

Deși este un studiu aflat în primele faze, rezultatele par promițătoare. Datele reliefează faptul că se pot identifica aceste tipuri de tumori atât în stadii avansate cât și în stadii inițiale. Dacă dezvoltarea dispozitvului va fi ajustată la contextele clinice în mod adecvat, ar putea deveni un test care să fie realizabil în momentul prelevării probelor de sânge pentru analizele de rutină.

Acest dispozitiv olfactiv electronic, e-nose, este echipat cu un sistem cu nanosenzori calibrați să detecteze structura compușilor organici volatili emanați de celule. Studii anterioare au demonstrat că acești compuși, eliberați de la nivelul țesuturilor și plasmei persoanelor care suferă de cancer ovarian, sunt diferiți față de cei eliberați în cazul unor tumori benigne.

 

 

În cadrul celor 93 de pacienți incluși în studiu se identifică următoarele grupe:

  • 20 de pacienți cu tumori ovariene maligne
  • 20 de pacienți cu tumori ovariene benigne
  • 20 de persoane în grupul de control fără cancer
  • 13 pacienți cu tumori pancreatice maligne
  • 10 pacienți cu tumori pancreatice benigne
  • 10 persoane în grupul de control fără cancer

Senzorii au putut discerne între compușii organici volatili în cadrul cancerului ovarian cu o acuratețe de 95% iar în cadrul cancerului pancreatic cu o acuratețe de 90%. Dispozitivul a identificat și 8 pacienți aflați în stadii inițiale de boală într-un mod corect.

Modul în care această tehnologie de recunoaștere funcționează este similar cu modul în care propriul miros al oamenilor își îndeplinește rolul. Practic, un amestec de diverși compuși face creierul să identifice ce miroase mai exact. Calibrarea și antrenarea dispozitivului pentru a recunoaște compușii asociați în mod frecvent cu celulele maligne și a-i diferenția de cei asociați cu țesuturile normale, s-au realizat în 20 de minute, uneori chiar și mai puțin.

Pe același prototip s-a acordat și o bursă pentru realizarea unui dispozitiv care să detecteze persoanele infectate cu SARS-COV2 și COVID-19.

sursa: Science Daily

Publicat la 04-06-2021 | Vizite: 245 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp