„Competența oncogenă”, decisivă în procesul de formare a cancerului de piele

Autor: Domșa Dariana , publicat la 07-09-2021

„Competența oncogenă”, decisivă în procesul de formare a cancerului de piele
Cercetătorii americani raportează că formarea melanomului depinde de ceva numit „competență oncogenă”, care este rezultatul unei colaborări între mutațiile ADN-ului dintr-o celulă și setul special de gene care sunt activate în acea celulă.

Într-o lucrare publicată în revista Science, o echipă de cercetători de la Institutul pentru Cancer Sloan Kettering, arată că formarea melanomului depinde de „competența oncogenă”. Conform concluziilor studiului, celulele care sunt competente pentru a forma cancerul de piele pot accesa un set de gene care, în mod normal, sunt închise melanocitelor mature (celulele care produc melanină și conferă pielii culoarea sa). Pentru a accesa genele blocate, celulele necesită proteine ​​specifice care acționează precum niște chei. Fără ele, celulele nu formează melanom, chiar și atunci când au mutații ADN asociate cancerului. Constatările oferă o explicație a motivului pentru care doar unele celule pot forma cancer și oferă potențiale ținte terapeutice care într-o zi ar putea ajuta pacienții.

Întreaga cercetare a plecat de la un studiu desfășurat anterior într-o populație de pești zebră, animale folosite preponderent pentru studierea dezvoltării melanomului. Într-un studiu efectuat de aceeași echipa de cercetători, peștii zebră au fost modificați genetic pentru a conține o genă BRAF mutant, aceeași care se găsește în aproximativ jumătate din melanoame. Oamenii de știință au introdus gena BRAF în așa fel încât să fie activată în trei etape diferite de dezvoltare a melanocitelor la pești diferiți: la stadiul de crestă neuronală (NC), la stadiul melanoblastului (MB) și la stadiul melanocitelor (MC).

După câteva luni, au descoperit că doar peștii cu BRAF activat în stadiile NC și MB erau capabili să formeze tumori (ceea ce cercetătorii numesc „competență oncogenă”). Celulele cu BRAF activate în stadiul MC au format în schimb alunițe. Pentru a extinde rezultatele la oameni, cercetătorii au realizat experimente similare la oameni, utilizând celule stem pluripotente umane (hPSC). În acest caz, au introdus gena BRAF mutantă în hPSC-uri în aceleași trei etape care au fost studiate la pești și apoi au implantat celulele rezultate la șoareci, pentru a vedea care au fost capabili să formeze tumori. Din nou, doar primele două etape - NC și MB - au fost în mod constant capabile să formeze tumori.

sursa: Science Daily

Publicat la 07-09-2021 | Vizite: 254 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp