Un nou dispozitiv pentru depistarea cancerului oral cu o mai mare precizie

Un nou dispozitiv pentru depistarea cancerului oral cu o mai mare precizie
Un dispozitiv neinvaziv ar putea permite medicilor să depisteze țesutul canceros de la nivelul cavității orale cu o mai mare precizie și într-un timp mai scurt.

Incidența cancerului oral a crescut considerabil; depistarea acestuia înainte de a se răspândi crește șansele de supraviețuire, însă doar 30% dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii incipiente.

În majoritatea cazurilor apar leziuni la nivelul cavității bucale, însă este greu sau imposibil de diferențiat cu ochiul liber leziunile benigne de cele canceroase. Astfel, sunt recomandate biopsiile, care de multe ori sunt inutile. Deși uneori țesutul verificat prin biopsie este benign, țesutul învecinat care nu a fost analizat poate fi canceros și poate rămâne nediagnosticat.

Dispozitivul are la bază o tehnică numită imagistică de fluorescență a duratei de viață (FLIM) și a fost dezvoltat în cadrul Universității A&M din Texas. Permite  măsurarea și vizualizarea modificărilor biochimice de la nivelul țesutului epitelial oral ce ar putea degenera spre cancer. Măsurarea acestor modificări specifice permite diferențierea leziunilor precanceroase de cele canceroase și benigne de la nivelul cavității bucale.

Are forma unui microscop de dimensiuni mici, ușor de manevrat, ce analizează modificările structurale și moleculare ale țesutului. Dispozitivul nu este primul care utilizează această tehnică, însă este adaptat pentru detectarea cancerului oral și nu necesită substanțe de contrast, ci doar florescența naturală a compușilor din țesutului măsurat: colagen, nicotinamida adenin dinucleotidă (NADH) și flavin-adenin-dinucleotida (FAD). În țesutul canceros acestea reaționează într-un anumit fel: reduc intensitatea fluorescenței în prezența celulelor precanceroase și modifică spectrul de fluorescență în prezența țesutului malign. Ulterior, informația biologică este transmisă la un computer, tradusă și afișată prin intermediul unor coduri de culoare: țesutul benign este afișat verde, iar cel canceros sau precanceros, roșu.

Dispozitivul urmează a fi testat în studii clinice pentru stabilirea nivelului de eficiență și pentru a putea fi utilizat pe scară largă în practica medicală.

Sursa: Medical Xpress

Publicat la 06-11-2015 | Vizite: 712 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp