Un monozaharid ce poate preveni metastazarea melanomului

Un monozaharid ce poate preveni metastazarea melanomului
Conform cercetărilor recente, un monozaharid rar întâlnit în natură (în unele tipuri de alge, ciuperci, semințe sau alte alimente) ar putea trata cancerul de piele. Zaharidul numit L-fucoza a fost asociat cu melanomul, cea mai gravă formă de cancer de piele, într-un studiu publicat în jurnalul Science Signaling.

Modificarea metabolismului L-fucozei ar putea duce la inhibarea metastazării melanomului. Nu acționează doar la locul afectat de tumoră ci și asupra micromediului, a celulelor înconjurătoare ce susțin dezvoltarea cancerului.

Zaharidele, cum ar fi glucoza sau sucroza, provin din surse diferite, fiind utilizate de organism în moduri diferite. Unele zaharide, cum este cazul L-fucozei, asigură legături esențiale între proteinele de la suprafața celulelor ce indică inflamațiile, prevenind migrarea celulelor.

Studiul a presupus analiza factorului de transcripție (ATF2), o proteină ce controlează acțiunea altor proteine implicate în dezvoltarea melanomului sau a altor tipuri de cancer. Una dintre genele implicate în reglarea acestui factor (ATF2) este fucokinaza ce reglează capacitatea celulelor de a procesa L-fucoza într-o formă ce poate produce modificări (fucozilări) ale poteinelor.

În studiile efectuate s-a observat că absența L-fucozei din celulele canceroase a făcut ca acestea să devină mai active în interiorul organismului și a favorizat metastazarea lor. 

Creșterea fucozilării prin adăugarea zaharidului în apă sau prin manipulare genetică a dus la inhibarea creșterii și metastazării tumorilor.

Mulți pacienți dezvolta rezistență la medicamentele pentru melanom. De aceea, administrarea L-fucozei ar putea crește eficiența medicamentelor și acțiunea celulelor imunitare.

Sursa: Medical Xpress

Publicat la 11-12-2015 | Vizite: 742 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp