Un gel „inteligent” pentru tratamentul cancerului

Un gel „inteligent” pentru tratamentul cancerului
Un biogel injectabil ar putea fi eficient în eliberarea agenților anticancerigeni direct la nivelul tumorilor canceroase, distrugându-le. Tehnologia a fost dezvoltată în cadrul Universității din Montreal și a fost deja testată în laborator.

Biogelul se găsește în stare lichidă la temperatura camerei pentru a putea fi injectat și se gelifiază la 37 °C  - temperatura corpului uman. Gelul are capacitatea de a încapsula agenții anticancerigeni (agenți imunosupresori) și ulterior poate fi injectat la nivelul tumorii, unde se transformă într-o structură rezistentă și coezivă, netoxică și care acționează asupra tumorii. Avantajul este că medicamentele anticancerigene sunt administrate localizat, nu în întregul organism. Compusul este din chitosan, un material biodegradabil extras din cochiliile crustaceelor cu adaos de agenți gelifianți. 

O forma de tratament anticancerigen include celulele imunitare de tip T, fiind numită terapie cu celule T adoptive. Aceste celule (limfocite T) sunt produse în mod normal de organism, având capacitatea de a distruge celulele canceroase, însă de multe ori sunt insuficiente pentru eradicarea cancerului. 

Studiul care prezintă această nouă tehnologie a fost publicat în jurnalul Biomaterials, susținând că aceasta ar putea reprezenta o soluție mai eficientă în tratamentul cancerului prin imunoterapie.

Aceste celule imunitare de tip T pot fi produse în laborator din celulele pacientului și reinjectate în circuitul sangvin. Cu această nouă tehnică putem administra o cantitate mai mică de agenți anticancerigeni și compuși care accelerează acțiunea sistemului imunitar împotriva cancerului.

Gelul a fost testat pe modele in vitro de cancer, inclusiv melanom și cancer de rinichi. Următorul pas este reprezentat de demonstrarea eficienței biogelului pe modele animale și pe oameni, putând reprezenta o soluție eficientă în tratarea cancerului în anii următori.

Sursa: Medical Xpress

Publicat la 20-11-2015 | Vizite: 711 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp