Tratamentul personalizat al cancerului de sân salvează milioane de vieți

Autor: Rusu Andreea , publicat la 11-11-2015

Tratamentul personalizat al cancerului de sân salvează milioane de vieți

În ultimii 30 de ani, metodele de diagnostic și tratament al cancerului de sân au devenit mult mai personalizate, fapt ce a salvat milioane de vieți omenești.

De la metodele de testare adaptate gradului de risc al fiecărui individ în particular, medicamentele mai eficiente și uzul selectiv al chimioterapiei, tratamentul a devenit personalizat pentru fiecare din cele 1, 6 de milioane de persoane diagnosticate anual cu cancer.

Deși în ultimele decenii s-a înregistrat o evoluție în tratamentul cancerului de sân, acesta rămâne totuși principala cauza de deces la femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 59 de ani. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare an se estimează aproximativ un milion de decese cauzate de cancerul de sân.

Spre deosebire de anii 1980, când mastectomia, adică rezecția chirurgicală a sânului, era tratamentul de elecție a cancerului de sân, în zilele noastre se preferă lumpectomia.

Astăzi există pe piață medicamente mai eficiente, iar doctorii au o înțelegere mai bună a variațiilor bolii și respectiv a tramentului pentru fiecare individ în particular. Spre exemplu, tratamentul hormonal cu Tamoxifen este eficient pentru 70% din cancerele de sân, devenind de elecție la pacientele aflate în pre-menopauză. Anastrozol, o alternativă la Tamoxifen, este eficientă la femeile care au trecut deja de menopauză.

Un nou studiu publicat în New England Journal of Medicine sugerează că unele paciente în fazele incipiente ale cancerului nu ar avea nevoie să se supună chimioterapiei. Roman Rouzie, de la Institutul Curie din Paris, afirmă că la unele paciente cu risc scăzut nu este necesară chimioterapia, în timp ce la altele, aceasta este indispensabilă.

În majoritatea țărilor dezvoltate, se recomandă testarea periodică a femeilor peste vârsta de 50 de ani. La persoanele cu istoric de cancer în familie sau cu o mutație a genei BRCA1, este recomandat să se înceapă testarea mai din timp, întrucât riscul de dezvoltare a cancerului de sân este de aproximativ 80%.

Aproximativ 1 din 500 de femei este purtătoare a mutației genei BRCA1 sau BRCA2 (Breast Cancer susceptibility).
Defectul genetic este responsabil de o mică parte din cancerele de sân, dar se regăsește la 50% din familiile cu istoric de cancer de sân și la 90% din cele cu cancer de sân și cancer ovarian.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în prezent rata de supraviețuire de 5 ani se raportează la 80% din pacientele diagnosticate cu cancer de sân, în majoritatea țărilor vestice. Procentajul se înjumătățește în țările cele mai sărace.

Anual sunt salvate sute de vieți omenești, încercandu-se a se crește numărul acestora până la unul de ordinul milioanelor.

 

Sursa: Medical Xpress

Publicat la 11-11-2015 | Vizite: 819 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp