Reprogramarea celulară în terapia cancerului

Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 11-03-2016

Reprogramarea celulară în terapia cancerului

Cercetătorii din cadrul Universității din Carolina de Nord au dezvoltat o tehnică nouă prin intermediul căreia celulele epitealiale pluripotente identifică și neutralizează celulele canceroase. Această descoperire memorabilă a fost publicată în jurnalul Nature Communication.

 

Studiul experimental a fost realizat pe modele animale, iar rezultatele au arătat că în urma reprogramării unui anumit tip de celule de la nivelul pielii s-a constatat distrugerea celulelor tumorale de la nivel cerebral (glioblastom). Tehnica utilizată, transdiferențierea, este una dintre cele mai avansate în domeniul reprogramării celulelor somatice cu ajutorul ingineriei genetice.

 

Echipa de cercetători s-a concentrat asupra reprogramării celulare a fibroblaștilor din piele (celule pluripotente specializate, implicate și în procesul de cicatrizare), astfel încât să devină celule stem neurale. Acestea din urmă dețin proprietatea de a sintetiza o proteină citotoxică cu rol în identificarea celulelor canceroase și distrugerea acestora.

 

Cercetarea a fost efectuată pe cobai și a constat în implantarea celulelor stem neurale la nivelul parenchimului cerebral. Celulele modificate au rămas viabile la nivel cerebral aproximativ 28 de zile post-implant, exercitând potențialul tumoricid, prin secreția unei molecule pro-apoptotice (Tumour necrosis factor-alfa-Related Apoptosis-Inducing Ligand, TRAIL), inclusiv prin inhibarea creșterii tumorale. Astfel, a fost remarcată o creștere a ratei de supraviețuire la cobaii care prezentau glioblastom.

 

Având în vedere rezultatele remarcabile ale acestui cercetări experimentale, se dorește realizarea unor studii mult mai ample, cu scopul dezvoltării unor noi terapii anti-tumorale.

Publicat la 11-03-2016 | Vizite: 946 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp